ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (6) PDF 
Perşembe, 07 Nisan 2022 00:00

 ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (6)

 (...dünden devam)

Gerek burada gerek Fetih Sûresinin 26’ncı âyetinde geçen Câhiliye ta'biri, İslâm’dan önce hüküm süren cehalet devrini kastetmektedir. Kendilerini aydınlatan bir Kitaptan yoksun bulundukları ve kabile taassubuna göre hareket ettikleri o devirde bazı kadınlar, Arap geleneklerine aykırı olarak açılıp saçılıyor, örtündükleri halde zînetlerini, tenlerini gösteriyorlardı. İşte onlar gibi davranılmaması emrediliyor.

33’ncü âyette: "Ey ev halkı, Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor." buyuruluyor. Bağlamdan: "Ehl-i Beyt" yani ev halkı tabiri ile Peygamber'in hanımlarının kastedildiği anlaşılır. Çünkü âyetlerin konusu onlardır. Yukarıdan beri hitap onlaradır. Âyetlerin devamında da yine onlara, evlerinde okunan âyetlerin ve hikmetin değerini bilmeleri hatırlatılıyor. Fakat rivayet edilen bazı hadisler, Ehl-i Beyt arasına Peygamber'in bütün âile bireylerini katar. Hattâ Peygamber'in hanımlarını Ehl-i Beyt dışında bırakan bazı rivayetler de vardır.

Müslim’in Hz. Âişe’den rivayet ettiği bir hadise göre Hz. Peygamber (s.a.v.), bir sabah üstünde siyah kıldan bir abâ ile dışarı çıkmış oturuyordu. Derken Fâtıma geldi, onu abâsının altına aldı; sonra Ali geldi, onu da abâsının altına aldı; sonra Hasan ve Hüseyin geldi, onları da abâsının altına aldı, sonra bu âyeti okudu.

Tâbiîlerden bir cemaat de Ehlibeyt’in Ali, Fâtıma, Hasan ve Hüseyin olduklarına kanidirler. Fakat Şîa’nın bu hadise dayanarak Ehlibeyt’in sırf bunlardan ibaret olduğunu sanması hatadır. Zira hadis bu insanların Ehlibeyt’ten olduğunu gösterirse de bunların dışında başka insanların Ehlibeyt’ten olmayacaklarını göstermez. Kaldı ki bu âyetin bağlamı hep Peygamber’in hanımları hakkındadır. Söz konusu onlardır. Elbette bu hitap onlaradır. Onlar da Resûl-i Ekrem’in ev halkı yani Ehlibeyt’idir. Bu hususta en uygun görüş şudur: Allah elçisinin evlâtları, eşleri, torunları olan Hasan, Hüseyin ve damadı Hz. Ali onun Ehlibeyt’idir. Hz. Ali küçüklüğünden beri Peygamber (sav)’in yanında büyümesi, onun amcasının oğlu olması, Peygamber (s.a.v.) kızı Fâtıma ile evliliği dolayısıyla Allah elçisinin evinin halkındandır.

Bu hususta en uygun görüş şudur: Allah Elçisi’nin evlâdı, eşleri, torunları Hasan ve Hüseyin, damadı Hz. Alî onun Ehl-i Beytidir. İbn Kesîr'in dediği gibi hem zevceleri, hem de yakın akrabası Ehli Beyti’dir (Tefsîr: 3/487).

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş