KÜFÜR VE İSYÂN (3) PDF 
Pazartesi, 21 Mart 2022 00:00

 KÜFÜR VE İSYÂN (3)

(...dünden devam)

Küfr fısktan daha geneldir. Âyette Allah’tan başkasına da kul­luk etmek suretiyle Allah’ın hakkını gereğince tanımayanların fâsık oldukları, yani doğru yoldan çıktıkları vurgulanmıştır. Her iyi eylem iman eseri, her kötü eylem de küfür eseri sayıldığından Kur’ân’da her yasak eylem küfr (Allah’a karşı nankörlük) kabul edilmiştir. Şirk, adam öldürme, ribâ bunlardandır.

"Oysa Süleymân küfre gitmemişti. Fakat o şeytânlar küfre gittiler: İnsanlara büyü öğreti­yorlar.” (Bakara: 102),

"Allah, ribâyı mahveder, sadakaları artırır. Allah, hiçbir gü­nâhkâr keffâr(nankör)ü sev­mez." (Bakara: 276)

“Evelem yekfurû bimâ ûtiye Mûsâ min kablu…: Daha önce Mûsâ'ya verileni de inkâr etmemişler miydi? 'Birbirine destek olan iki büyü' dediler. 'Biz hepsini inkâr ederiz', dediler." (Kasas: 48), “Men kefere billahi min badi îmânihî…: İnandıktan sonra Allah'a nankörlük eden –kalbi imanla yatışmış olduğu halde (inkâra) zor­lanan değil –fakat küfre göğüs açan, (küfürle sevinç duyan) kimse­lere Allah'tan bir gazab iner ve onlar için büyük bir azâb vardır.” (Nahl: 106) âyetlerinde küfr, îmânın karşıtıdır.

“Lein şekertum le ezîdennekim ve lein kefertum…: Rabbin i‘lân etti ki: Şükrederseniz, ni‘metimi artırırım; ama küfrederseniz, azâbım çetindir!” (İbrâhîm: 7), “Fezkurûnî ezkurkum veşkurû lî vela tekfurun: Siz beni anın ki ben de sizi anayım; bana şükredin, nân­körlük etmeyin.” (Bakara: 152) âyetlerinde küfür, kadir ve iyilik bilirlik olan şükrün karşıtıdır.

Şirk de küfrün bir çeşididir. Ancak Allah, şirki hiç bağışla­mayacağını buyurmuştur. Allah’ı inkâr veya hased dolayısıyla O’nun elçisini kabul etmemek affedilmeyecek günâhtır. Ancak her şirk küfür ise de her küfür şirk değildir. Allah’ın ni‘metinin kadrini bilmemek, inandığı halde buyruklarını yapma­mak, küfür (nankör­lük) eylemidir.

Allah küfre râzı olmaz:

"Eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz Allah, siz(in imanınız)a muhtaç değildir. Fakat kulları için küfre razı olmaz. Ve eğer şük­rederseniz sizin için ona razı olur." (Zümer: 7)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş