KÜFÜR VE İSYÂN (2) PDF 
Pazar, 20 Mart 2022 00:00

KÜFÜR VE İSYÂN (2)

(...dünden devam)

“Allah sizi, yemînlerinizdeki lağv(kasıtsız olarak yaptığınız yemînler)den ötürü sorumlu tutmaz. Fakat bilerek yaptığınız yemîn­lerden ötürü sizi sorumlu tutar. Bu(geleceğe bağlı yemîni boz­ma)nın keffâreti: âilenize yedirdiğinizin orta derecesinden on fakîri yedir(ip doyur)mak, yahut onları giydirmek, ya da bir boyun(köley)i hürri­yete kavuşturmaktır. Bunu bulamayan kimse, üç gün oruç tutsun. İşte yemîn ettiğiniz zaman, yemînleriniz(i bozman)ın keffâreti budur. Yemînlerinizi koruyun. Allah, âyetlerini size böyle açıklıyor ki, şük­re­desiniz.” (Mâide: 110(5)/89) âyetinde yemînin keffâreti anlatıl­maktadır.

Tekfîr de bir şeyi örtmek, gizlemek ve gidermektir:

“(Böyle olur) Ki Allah onların, yaptıklarının en kötülerini onlardan örtsün ve onları, yaptıklarının en güzeliyle mükâfâtlan­dırsın.” (Zümer: 59(39)/35)

“Eğer size yasaklanan büyük günâhlardan kaçınırsanız, sizin küçük günâhlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere sokarız.” (Nisâ: 98(4)/31)

Kâfûr meyvelerin ekmâmı (meyveyi gizleyen kabukları, gon­caları)dır; ayrıca güzel bir kokunun da adıdır (Müfredât.).

Küfrün en büyüğü, Allah’ın birliğini, yahut şerî‘ati veya pey­gamberliği tanımamaktır. Küfr daha çok dini tanımamakta, küfrânda daha çok iyiliğe, ni‘mete nankörlük etmekte; küfûr ise her iki­sinde kullanılır. “İnsanların çoğu, sadece nankörlüğü kabul etti­ler” (Furkan: 50; İsrâ: 89), “Zâlimler, nankörlükten başkasını kabul et­mediler.” (İsrâ: 99) âyetlerinde küfûr, ni‘mete karşı nankörlük anla­mında kullanılmıştır.

Mübâlağa kipi olan kefûr ni‘mete çok nankörlük edendir:

"Savurganlar, şeytânların kardeşleri olmuşlardır. Şeytân ise Rabbine karşı çok kefûr(nankör)dür!” (İsrâ: 27), "Küfr (Nankörlük) ettiklerinden ötürü onları böyle cezâlandırdık; biz kefûr(nankör)den başkasını cezâlandırır mıyız?" (Sebe’: 17), "Biz ona yolu gösterdik: ya şükredici veya kefûr (nânkör) olur.” (İnsan: 3), "O halde Rab­binin hükmüne sabret ve onlardan hiçbir günâhkâra, yahut kefûr (nânkör)e itâ‘at etme." (İnsân: 24)

Keffâr ise kefûrdan daha çok abartı bildirir: "(Allah sürücü ve şâhide buyurdu ki): ‘Haydi ikiniz, atın cehenneme her inatçı keffârı (nankörü)!" (Kaf: 24)

“Allah, yalancı, keffâr (nankör) insanı doğru yola iletmez.” (Zümer: 3), "Çünkü sen onları bırakırsan, kullarını şaşırtırlar ve sadece ahlaksız, keffâr (nânkör insanlar) doğururlar.” (Nûh: 27), "Muhakkak ki insan zâlim ve keffâr(nânkör)dür.” (İbrâhîm: 34), "Allah, hiçbir günâhkâr keffâr(nankör)ü sevmez.” (Bakara: 276)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş