SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (7) PDF 
Çarşamba, 16 Mart 2022 00:00

SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (7)

(...dünden devam)

Modern ilim, müziğin yalnız insanlar ve hayvanlar üzerinde değil, bitkiler üzerinde de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Japonya'da bir grup bilim adamı, özel bir müzik ile bazı sebze ve çiçekleri zamanından önce geliştirmeyi başarmışlardır. Bitkileri dahi etkile­yen, onların zamanından önce gelişmesini, açılmasını sağlayan mü­zik, insanı etkilemez mi? Güzel müziğin, bazı hastalıkların tedavi­sinde de kullanıldığını, acıları dindirdiğini okuyor ve işitiyoruz.

Kayseri’de, Selçuklular zamanında yapılmış olan Cevher Ne­sîbe Şifâhânesinde, akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği bir bölüm vardır. Tâ 9-10 asır önce müziğin rûh üzerindeki etkisini kav­rayan İslâm âlimleri, bunu, Tekke yanında hastanelerde de uygula­mışlardır. Bugün İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’n­de, klasik Türk musikisiyle bazı hastaların tedavi edildiği bir bilim dalı mevcuttur.

Güzel sesinden dolayı Hz. Davud'un tesbîhine kuşlar katılmış, dağlar onun sesini yankılamıştır. Ben, sesi son derece güzel olan hocam Hacı Muharrem Efendi'den dinlemiştim: Şafak vakti salât-ü selâm okurken bülbüller gelip eline çarpmışlar, çevresinde uçmuş­lardır.

Peygamber (s.a.v.) şarkılar, neşîdeler ve hidâ (develeri şevke getiren türkü) dinlemiş ve bunlardan etkilenmiştir. Hz. Câbir ibn' Semure (r.a.) der ki: "Allah'ın Elçisi (sav)'in yanında yüz kereden fazla oturdum. Sahâbîleri şiir okurlar, câhiliyye devrine ait olayları konuşurlardı. Kendisi bir şey demez, susardı, bazen de gülümserdi." (Tirmizî, Edeb: 70, h. 2850)

Ebû Dâvûd et-Tayâlisî'nin Enes'ten sahih senedle rivayetine göre: “(Sefere giderken) Enceşe kadınlara, Berâ ibn Mâlik de erkek­lere hidâ eder(tür­kü söyleyip develeri şevke getirir)di. Ence­şe'nin sesi güzeldi. Türkü söylediği zaman develer hızlanırdı. (Peygamber Aleyhisselâm zevcelerinin yanına gelip Enceşe'nin, söylediği türkü ile develeri koşturduğunu görünce):

– ‘Enceşe, yavaş ol, camları kırarsın!’ dedi.” (Tayâlisî, Müsned: b. 273, h. 2048; Buhârî, Edeb: 95)

Peygamber (sav), şaka için söylediği “Camları kırarsın” sö­züyle Enceşe'nin güzel sesiyle develeri coşturup koşturmakla nazik yapılı kadınların rahatsız olacağını, o nârîn hanımların rahatsız olmaması için develerin biraz daha yavaş sürülmesini anlatmak iste­miştir (Müslim: 4/1811, not: 4).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş