Kur’ân’ın fazileti hakkındaki uydurma hadislerden biri *** Youtube’dan program izlemek caiz mi?
Mayıs - 2012

Kur’ân’ın fazileti hakkındaki uydurma hadislerden biri:

Gûyâ Hz. Peygamber buyurmuş ki: Ölen kişinin yakınları cenaze işleriyle meşgul iken, son derece güzel bir kişi gelip ölünün başının yanında durur. Kefenlendiğinde de kefen ile ölünün göğsü arasına girer, yani kefen içinde kalır. Gömüldükten sonra sorgu için gelen Münker ve Nekir’e: “O benim arkadaşım, o benim dostumdur, onu asla yalnız bırakmam. Eğer siz sorgulama için görevlendirildiyseniz, görevinizi yapınız. Onun cennete girmesini kabul ettirinceye kadar ondan ayrılmam.”(!) der. Sonra ölmüş arkadaşına da der ki: “Ben, senin bazen yüksek sesle bazen de kısık sesle okuduğun Kur’ânım. Endişe etme, Münker ve Nekir’in sorgusundan sonra üzüntü duymayacaksın!”

Bu uydurmayı yaymaya çalışan hurafeci bir de not düşerek: “Lütfen bu hadisi herkese gönderiniz, çünkü Resulullah(s.a.v.) demiştir ki: “Bir beyit dahi olsa benden olan bir bilgiyi iletiniz(!)” diyor.

Cevap: Bu uydurmayı göndermek yalanın yayılmasına sebebolmaktır. Bunu yapan ve yayan, Peygamber'e iftiranın vebalini yüklenmiş olur. Allah'tan korkun,. Yalanları Peygamber'in üstüne atmak insanı cehenneme gönderir. Elbette insanın gönülden okuduğu Kur’ân, yaptığı ibadetler, ruhunu arıtır, azaptan korur. Ama manevi halleri böyle yalanlara bürümek, kafalara hurafelerin yerleşmesine, dinin safiyetinin bozulmasına yol açar. Yüce Allah: Yoksa Allah’tan başka şefâ‘atçiler mi edindiler? De ki: ‘Onlar, hiçbir şeye malik olmayan, düşünmeyen şeyler olsalar da mı (onları şefâ‘atçi edinecek­siniz?)’ De ki: ‘Şefâ‘at tamamen Allâh'ındır (yardım ve destek yalnız O’ndandır).’!(Zümer: 43-44) Allah’tan başka hiç kimsenin acıması, desteği yarar sağlamaz. “Şefaatçilerin şefaati onlara yarar sağlamaz!” (Müddessir: 48), “O’nun izni olmadan O’nun huzurunda kim şefaat edebilir?” (Bakara: 255)



 

 

Youtube’dan program izlemek caiz mi?

Hocam... Discovery Channel veya National Geographic kanallarında yayınlanan programları youtube’ta izliyoruz, lakin bu kanallar kendi internet sitelerinde bu programları satıyorlar. Acaba ben ücretsiz youtube’tan izlediğim için bir günah teşkil eder mi? Caiz midir? Şimdiden ALLAH razı olsun... Binzeynel

Cevap: Bu programlar herkese açık olan youtube'da çıkıyorsa onları oradan izlemekte bence bir sakınca yoktur. Çünkü eğer yapımcılar bunu sadece satış için yapsalar youtube'da çıkmayacak biçimde yaparlar. Sokağa atılan bir şeye herkes bakar. Ama evin penceresinden içeriyi gözetlemek haramdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş