SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (6) PDF 
Salı, 15 Mart 2022 00:00

SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (6)

(...dünden devam)

Gazâlî ise bu konudaki hükmü güzel üslubuyla şöyle özetliyor: "Kadının sesi avret değildir. Peygamber Aleyhisselâm zamanında kadınlar erkeklerle konuşur, onlara selâm verir, soru sorarlardı... Ancak şarkının, şehvet uyandırmada etkisi daha çoktur. Eğer şehvet uyandırma tehlikesi yok ise kadın sesini ve onun söylediği melo­dileri dinlemekte bir sakınca yoktur. Nitekim Peygamber Aleyhis­selâm da iki cariyenin söylediği şarkıları dinlemiştir. Çünkü kendi­sinde şehvet uyanma tehlikesi yok idi. Bundan dolayı onları dinle­mekte bir sakınca görmemiştir. Bu tıpkı oruçlu olan ihtiyara karısını öpme müsaadesi verilip, oruçlu gence bu müsaadenin verilmemesine benzer." (İhyâ': 2/359)

Sâlihlerden biri şöyle demiş: Cidde'de deniz kıyısında bir mescidde itikâfta idim. Bir gün mescidin bir kenarında bir şeyler mırıldanan (şiir okuyan) bir cemaat gördüm. Kalbimden, onların bu davranışını kınadım. 'Allah'ın evinde şiir okuyorlar?' dedim. O gece Allah'ın Elçisi (s.a.v.)'i gördüm. Kendileri, mescidin o kenarında oturmuş, Ebubekir de sağında bulunuyor idi. Ebubekir şiir okumaya başladı. Peygamber (s.a.v.) de onu dinliyor, duygulanarak elini göğ­süne koyuyordu. Kendi kendime dedim ki: Şu şiir dinleyenleri inkâr etmem doğru değil. İşte Allah'ın Elçisi (s.a.v.) de, yanında şiir okuyan Ebubekir'i dinliyor! Allah'ın Elçisi (s.a.v.) (bana) dönüp "Bu da Hak ile haktır, ya da bu da Hak'tan bir haktır!" dedi (Avârifu'l-meârif, s. 159, 1387).

Sülemî de şöyle diyor: "Semâ’ doğrudur, Kitâb ve Sünnet bunu haber vermiştir. Yüce Allah: 'O kullarım, onu dinlerler de sözün en güzeline uyarlar.” (Zümer: 59/18), "İnanıp güzel işler yapanlar, bir bahçede sevindirilirler." (Rûm: 84/15) buyurmuştur. Bunlar, semâ'ın caiz olduğunu açık biçimde kanıtlar.

D) Güzel sesin, ruh üzerindeki etkisi

Müziğin, ruh üzerinde acayip etkisi vardır. Ses var ki sevin­dirir, ses var ki üzer, ses var ki uyutur, ses var ki güldürür, oynatır; ses var ki elleri, ayakları, başı harekete getirir. Bunu yapan, şiirdeki sözlerin anlamı değil, o sözleri canlandıran müziktir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş