GUSÜL VE NAMAZ PDF 
Çarşamba, 09 Mart 2022 00:00

GUSÜL VE NAMAZ

Selamünaleyküm hocam 34 yaşındayım yaklaşık 8 seneden beri 5 vakit namaz kılıyorum. Gusül abdesti alırken kulak içlerine dikkat etmiyordum. Kulak ve kulak içlerinde görünen yerlerin yıkanması gerektiğini yeni öğrendim. Başımdan gelen suyla ıslanı­yordu. Kulağımı yıkamaya dikkat etmiyordum. Bazen dış tarafına başımı yıkarken elimi gezdirdiğimi hatırlıyorum. Kıldığım namazla­rımı kaza etmem gerekli olur mu? Bilmeden yaptığım yanlıştan dolayı sorumlu olur muyum? ...

Cevap: Yok kardeşim yok, öyle içi boş ayrıntılarla uğraşmana gerek yok. Kulağın içi yüz değildir. Kulağın dış kısmı yıkanır, içini yıkamak şart değildir. Zaten kulağın içini öyle abartılı yıkamak ku­lağın iç kısmına su kaçmasına sebep olabilir, bu da kulak iltihabına yol açabilir. Siz böyle ayrıntılarla uğraşma yerine namazı huzur ile kılmaya çalışınız. Size Yeni İslam İlmihali adlı eserimizden Guslün hükümlerini gönderiyorum:

GUSÜL (BOY ABDESTİ) 

Gusül: Baştan tırnağa bedenin her tarafını yıkamak demek­tir. 

Guslün farzı üçtür 

1) Mazmaza (ağzı yıkamak), 

2) İstinşak (burnu yıkamak), 

3) Bütün vücudu yıkamak. 

Gusülde suyu kaşların sakal ve bıyığın altına geçirmek, ağzı ve burnu iyice yıkamak şarttır. Gusülde ağız ve burun yüzden sayılır. Sakalın yalnız üstünü yıkamak yetmez. Uzun ve örgülü saçı bulunan erkek, saçlarını çözüp yıkayacaktır. Saçların altına su geçirmek kâfi gelmez. Ama kadının, saçlarının dibini yıkaması kâfidir. Örüklerini çözmesine gerek yoktur. 

Guslün Sünnetleri 

1) Besmele ile başlamak, 

2) Niyet etmek, 

3) Bedenin herhangi bir yerinde bir pislik varsa önce onu temizlemek, 

4) Pislik olmasa da evvelâ edep yerini yıkamak, 

5) Gusülden önce abdest almak, 

6) Bedenine üç defa su döküp her döküşünde suyu vücudun her tarafına ulaştırmak, 

7) Suyu önce başa, sonra sağ ve sonra sol omuza dökmek, 

8) Guslettiği yerde ayağın altına su birikiyorsa, abdest alırken ayağı yıkamayı gusülden sonraya bırakmak, oradan çıkınca yıka­mak, 

Âdâb ve erkânına uyularak şöyle gusledilir: 

Gusleden kimse önce "Besmele" çekip guslettiğini kalbinden geçirir. Ellerini bileklerine kadar yıkar, edep yerini ve pislik bulaşan yerini yıkar. Bundan sonra ellerini yıkayıp sağ avucuna su alır, ağ­zına verir, ağzını çalkalar. Dişlerinin arasını temizler. Oruçlu ise gargara yapmaz. Ağzına üç defa su verip yıkadıktan sonra üç defa da burnuna su çeker, her çekişinde sol eliyle sümkürüp burnunun içini temizler ve abdestini tamamlar. Eğer durduğu yerde su birikiyorsa, ayaklarını yıkamaz, çıktıktan sonra yıkar. Müteakiben önce başına, sonra sağ omzuna ve daha sonra sol omzuna su döker, vücudunu ovalayıp suyun, bedenin her tarafına geçmesine dikkat eder. Yine başına, sağına, soluna su döküp ovuşturur. Üçüncü defa da başına, sağ omzuna, sol omzuna döker. Vücudunun gizli kalan yerlerini, göbek çukurunu, küpe deliklerini, saçını, sakalını ovuştu­rur, bunların altına iyice suyu geçirir. 

Şayet vücudunda bulunan yaranın üzerinde ilâç varsa, o ilâcı çıkarmak zararlı ise suyu ilâcın üstünden akıtır, bu da zararlı ise mesheder. Meshetmek de zararlı ise oraya hiç dokunmaz. Yara üzerinde sargı varsa, sargı üzerini mesheder. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş