İLİM SÂHİPLERİNİN FAZİLETİ PDF 
Salı, 08 Mart 2022 00:00

İLİM SÂHİPLERİNİN FAZİLETİ

İlim sâhiplerinin fazileti hakkında çok âyet ve hadis vardır. Ebû Dâvûd ve Tirmižî'nin, Ebû'd-Derdâ'dan rivayet ettikleri bir hadise göre melekler, ilim talep edenin ayaklarının önüne kanatlarını sererler .

Meleklerin dahi önüne kanatlarını serdiği âlimlere saygı gösteril­mez mi hiç? Çocukluğumda tahsilde iken hocaya saygıyı sembolize eden bir beyt okumuştum ki halâ hatırımdadır:

Mâlik katında Şâfi'î, Yapça Kitap âçar idi

Evrâk sesin îşitmeye, Üstâz-ı pâki der idi.

Bu beytte İmam Şâfiî'nin, hocasına saygısı, yaprak sesinden hoca­sının rahatsız olmaması için kitâbın yapraklarını yavaşça açtığı anlatılıyor. İşte böyle bir ümmetin çocuklarıyız. Yaprağın sesinden hocasının rahatsız olmamasını düşünen öğrenci ve şimdi hocasına en kaba, küstah davra­nışları reva görmekten çekinmeyen öğrenci.

Özellikle herkese, hocaya saygı konusunda örnek olacak İlâhiyat Fakültelerinin bazı öğrencilerinde dahi bu saygısızlığı görmek ne kadar acıdır. 1982 yılında İlâhiyat Fakültesi'nde derse girdim, talebeden beş on kişi yerinden kalktı, diğerleri hiç aldırmadı. Benim şahsım için değil, fakat fakültede öğrencilerin bu düşünceye düşmesine üzüldüm. Biz hoca girince hep birlikte fırlayıp kalkardık. Talebeye niçin böyle yaptıklarını sordum. Kalkmanın, sünnete aykırı olduğunu söylemesinler mi? Gittim, İbn Kesîr'in tefsîrini getirip Peygamber(s.a.v.)in, Sa'd ibn Mu'âz'ın önünden kalktığını ve sahâbilerine de kalkmalarını emrettiğini anlatan hadisi okudum. Ondan sonra talebe gerçeği anladı ve önümüzden kalkmağa başladı.

Çocukların kafalarına böyle zayıf, dinin ruhuna aykırı rivayetleri doldurmak elbette vebaldir. Ondan sonra artık hiç kimseye saygı kalmaz. Hocasının atının ayağından kaftanına sıçrayan çamuru kendisine şeref nişanı kabul eden Hâkanlar, ilim adamlarına saygıları sayesinde yükselmişler­dir. Allah'a, Elçisine ve Elçisinin temsilcilerine saygılı olanları Allah yüksel­tir. Ama Allah ve Elçisiyle boy ölçüşmeğe kalkanları Allah ezer, yok eder. Allahım, bizi velîlerine saygı gösteren ve bu yüzden derecelerini yükseltti­ğin kimselerden eyle. Sen her şeyi yapmaya kadirsin!..

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş