PEYGAMBERLERLE ALLAH ARASINDAKİ DİYALOG (1) PDF 
Cuma, 04 Mart 2022 00:00

PEYGAMBERLERLE ALLAH ARASINDAKİ DİYALOG (1)

Sevgili Hocam, İslam'a ve Kur'ân'a yaptığınız hizmetler için Allah sizden razı olsun derim. Bu vesileyle bir de soru sormak isterim:

Kurân-ı Kerim'de ve ehli kitaba gönderilen kitaplarda peygam­berlerin Allah ile konuşmaları yer almaktadır. Mesela Hazreti Mu­sa'nın maruf konuşmaları ve Hazreti Zekeriyya'nın Meryem Sure­si'ndeki konuşması:

 (Allâh buyurdu): Ey Zekeriyyâ, biz sana bir oğul müjdeleriz, adı Yahyâ’dır. Daha önce ona hiç kimseyi adaş yapmadık (ondan önce kimseye bu adı vermedik.). (Zekeriyyâ): ‘Rabbim, dedi benim nasıl oğlum olur? Karım da kısırdır. Ben ise ihtiyarlığın son sınırına vardım’."

Allah ile konuşma esnasında, sizden öğrendiklerimizin ışığın­da, Enfâl Suresi'ndeki âyette olduğu gibi bir cem hali vuku bulmakta mıdır?:

“(O gün) Onları siz öldürmediniz, fakat onları Allah öldürdü; (ey Muhammed), attığın zaman sen atmadın, fakat Allah attı. Mü’­minleri güzel bir imtihanla sınamak için (bunu yaptı). Doğrusu Allah işitendir, bilendir.)”

Eğer böyle bir hal oluşuyorsa Peygamberlerin Allah ile diya­loglarını nasıl anlamalıyız?

Teşekkürler eder ellerinizden öperim...

Cevap: Sorunuzun cevabı sorunun içinde. Elbette insan olarak herhangi bir kişinin Allah ile direkt konuşması mümkün değildir. Ancak vahiy birkaç çeşittir. Bu âyetlerde peygamberlerin, içlerinde­ki düşünceleri ve o düşüncelere cevap mahiyetinde gelen ilhamlar sıradan insanların anlayacağı biçimde diyalog haline getirilerek anlatılmaktadır. Meselâ ileri yaşta çocuğu olmamasından, varissiz olarak dünyadan ayrılacağından ötürü üzülen Zekeriyya'ya bir oğlu olacağı gönlüne ilham edilmiş. İşte Zekeriyya ile Allah arasındaki bu düşünce iletişimi Kur'ân üslûbuyla diyalog halinde anlatılmıştır. Bunun örnekleri Kur'ân'da çoktur.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş