ATEİSTLE EVLENMEM CAİZ MİDİR? (2) PDF 
Çarşamba, 02 Mart 2022 00:00

ATEİSTLE EVLENMEM CAİZ MİDİR? (2)

(...dünden devam)

Fakat ateist olan kimse gayrimüslim değil, kâfirdir.  Hattâ müşrikten de beterdir. Çünkü ateist Allah'a karşı, Allah tanımaz demektir. Müşrik Allah'ı tanır, fakat aracı tanrılara da tapar. Allah'ın ortakları olduğuna inanır. Ateist Kur'ân'a göre tam kâfir, yani inanç­sızdır. Kur'ân kâfirlerle evlenmeyi yasaklamıştır. İşte Mümtehine Su­resinin onuncu âyetinde şöyle buyurmaktadır: "Ey inananlar! Mü’­min kadınlar göç ederek size geldiği zaman onları imtihan edin. Allah onların imanlarını daha iyi bilir. Eğer onların (gerçekten) inanmış olduklarını anlarsanız, onları kâfirlere geri döndürmeyin. Ne bu (kadı)nlar onlara helâldir, ne de onlar bunlara helâl olurlar. Onların (bu kadınlara) harcadıkları (mehirleri)ni onlara verin. Ücretlerini kendilerine verdiğiniz takdirde bu (kadı)nlarla evlen­menizde sizin için bir günah yoktur. Kâfir kadınların ismetlerini (ni­kâh bağlarını) tutmayın (onları salıverin ve kâfirlere katılan kadın­lara) harcadığınız(mehri)i isteyin. Onlar da (size katılan kadınla­rına) harcadıklarını istesinler. Bu size Allah’ın hükmüdür. Aranızda (böyle) hükmediyor. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahi­bidir." 

Bu âyet ile Müslümanların, müşrik kadınlarla evlenmeleri ve­ya daha önce evlenmiş bulundukları müşrik kadınlarla nikâh iliş­kilerini sürdürmeleri yasaklanmıştır.

Ayrıca  Bakara Suresinin 221'nci âyeti de şöyle buyurmaktadır: "Allah’a ortak koşan kadınlarla, onlar inanıncaya kadar evlenme­yin. (Allah’a ortak koşan hür kadın), hoşunuza gitse dahi inanan bir câriye, ortak koşan (hür) kadından iyidir. Ortak koşan erkekler de inanıncaya kadar, onları (kadınlarınızla) evlendirmeyin. (Allah’a ortak koşan hür erkek) hoşunuza gitse dahi inanan bir köle, ortak koşan (hür) adamdan iyidir."

Dinine bağlı, namuslu, güzel huylu bir kadın en büyük mutlu­luk kaynağıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kadın şu dört şeyinden ötürü alınır: Malından, soyundan, güzelliğinden ve dindarlığından. Sen dindarını seç, mutlu olursun.” İbn Ömer de Allah Resulü’nün şu hadîsini naklediyor: "Dünya bir geçimdir. Dünya geçiminin en iyisi, saliha bir kadındır.” 

Bu hüküm sizin yazdığınıza göre ateist hakkındadır. Ama bir Müslümanın Ali yolunda olan Alevi ile evlenmesinde bir sakınca yoktur. Hz. Muhammed'i peygamber ve Kur'ân'ı da Allah'ın Kitabı kabul eden herkesle mezhebi ne olursa olsun, evlenmek caizdir.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş