PLANLANAN EVLİLİĞİN DİNEN UYGUNLUĞU HAKKINDA PDF 
Çarşamba, 23 Şubat 2022 00:00

PLANLANAN EVLİLİĞİN DİNEN UYGUNLUĞU HAKKINDA

Merhaba,

Yakın zamanda tanıştığım bir erkekle evlilik yoluna girdik. Kendisiyle birçok konuda iyi anlaşıyoruz ve duygusal olarak da bağımız kuvvetli. Kendisinin inançlı olduğunu söylüyor fakat Müs­lüman'lığa bakışı şu şekilde: Müslüman bir aileye doğduğu için bu kültürde yetiştiğini ve kendisinin de Müslüman olduğunu söylemek­le birlikte dinlerin belli bir döneme ve topluluğa özgü olduğunu, bugün toplum düzenleyicilerin yasalar olduğunu, dinin hayatımızda somut bir yerinin olmadığını belirtiyor. Kelimei Şehadet konusunda­ki yaklaşımını bilmiyorum. Fakat onunla ilgili de bireysel düşünce­leri olabilir. Bu gibi beyanlar nedeniyle  ben de kendisinin Müslü­manlığı ele alış şeklini sorgulamak zorunda hissederek evlenmemiz durumunda dinimden çıkar mıyım endişesi yaşıyorum. Kendisi be­nim inanma şeklime son derece saygılı ve özgür olduğum güven­cesini veriyor ki ben de güveniyorum. Kendisi aramızda hem dini açıdan böyle bir uyuşmazlık olmayacağını hem de dinin kendisinde bugün böyle bir kısıtlamanın olmadığını belirtiyor.

Bu kişinin Müslümanlığından şüphe etmeli miyim? Böyle düşünceleri olan bir erkekle evlilik yapmam dinen uygun mudur? Onun düşünceleri ve inanış şekli benim bireysel inancıma zarar vermeyecek ve dinimi yaşayabilecek olmama rağmen yine de dinden çıkmama sebep olur mu?

Cevabınız benim için çok kıymetli olacak. Şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Kısaca Hanımefendi, sen o adamla evlenmekle dinden çıkmazsın ama dinin hayatımızda yeri olmadığını söyleyen bir kişi Müslüman değildir. Onunla evlenmeğe din cevaz vermez, fakat ter­cih sana aittir. Sen eğer zamanla adamın düşüncelerinin düzelece­ğine inanıyorsan evlenirsin.  Ben sizin ayrılmanıza sebebolmak iste­mem.  Onunla evlenmekle dinden çıkmazsın, ancak dinin bir hük­münü uygulamamakla hata işlemiş olursun. Allah kulunun niyetini bilir. Ve niyetine göre karşılık verir. Allah hakkında hayırlısını versin. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş