GÖRÜŞÜNÜZDE DEĞİŞİKLİK Mİ OLDU? *** SATILACAK ARSANIN ZEKÂTI PDF 
Pazartesi, 21 Şubat 2022 00:00

GÖRÜŞÜNÜZDE DEĞİŞİKLİK Mİ OLDU?

Değerli hocam üç ciltlik tefsirinizde diğer eserleriniz gibi feyz dolu. Yalnız bu üç ciltlik tefsirinizin 1.cilt 130.sayfa Bakara 135. ayette Hristiyanlıkta Yahudilikte bozulmuştur, ikisi de asıl temizliğini kaybetmiştir, şirke bulanmıştır artık bunlar hidayet yolu değildir demişsiniz. Ancak başka açıklamalarınızda bu konuyu farklı anlattığınızı görüyoruz. Saygılarımla...  

Cevap: Teşekkür ederim Erdoğan Bey, bozulmuştur dediğim, Tevrat ve İncil değil, onlara yapılan yorumlardır. Kılı kırk yaran şerhçiler dinin sadeliğini bozdular. Dine şirk karıştırdılar. İsa'dan üç yüz yıl sonra Hindistan'dan ve Avrupa'dan gelen üçleme inancını dine soktular. Böylece Hıristiyanlık, İsa'nın getirdiği tevhid dini ol­maktan çıktı. Ama İncil'in özüne bağlı kalan ve tevhid çizgisinde gi­den Hıristiyanlar da vardır. Hatta bugün Avrupa'da artık üçlemeye inanan da kalmadı. Avrupa'da artık Hıristiyanlık yok, sadece ismi vardır.  Ama Tevrat'ın ve İncil'in kendilerinin tahrif edildiğini iddia etmek, Kur'ân'a aykırıdır. Çünkü Kur'ân, kendisinin önceki kitapları musaddik olduğunu vurguluyor. Acaba Kur'ân muharref olan kitap­ları mı tasdik ediyor? İncil bir tane miydi ki birileri alıp onu tahrif etsin? Bir nüsha tahrif edilse başka diyarlarda olan yüzlerce İncil vardı. Kimse dünyaya yayılmış Kitabın kendisini tahrif edemez. Tahrif Kitaplarda değil, yorumlardadır. Aynı şey İslam literatürü için de söz konusudur. Her gün camilerde yeni yeni bid'atler görüyoruz. Dinin kendisi olan Kur'ân duruyor ama ya o hurafelerle dolu tefsirler, fıkıh kitapları arı duru İslâm'ı ayrıntılara boğup dinin sadeliğini bozdular.


 SATILACAK ARSANIN ZEKÂTI

Değerli Hocam, Ben seneler önce yazlık ev yapmak niyetiyle arsa aldım. Ancak yıllar geçmesine rağmen ev yapamadım. 2020 senesi itibariyle arsayı satmaya karar verdim ve satışa arz ettim.

Bu arsa an itibariyle ticari mal olarak zekâta tabi mıdır? Yoksa satış gerçekleştikten ve para elime geçtikten sonra mı zekâta tabidir? ...

Cevap: Emlakin zekâtı devlete ödenen emlâk vergisidir. Arsa­nın kendisine zekât düşmez. Satınca elinize geçen paranın zekâtını verirsiniz. Arsa, menkul ticaret malı değildir ki zekât düşsün. Kaldı ki siz emlak alım satımı yapan bir emlâkçi de değilsiniz. Yani sizin arsanız ticaret malı değil, gerektiği için normal mülkünüzü satıyor­sunuz. Elinize geçen para daha önceki paranıza katılarak 1/40 ora­nında zekâtı verilir. Ama başka paranız yoksa arsadan elinize geçen paranın zekâtı bir yıl sonra gerekli olur. Havl-i havelân deni­len yıl geçtikten sonra zekâtınızı verirsiniz.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş