SUDAN ETKİLENEN CİLDİME ABDESTTE NE YAPMALIYIM? *** BANYODA ÜÇ KEZ ABDEST ALMAK GEREKLİ Mİ? PDF 
Cumartesi, 19 Şubat 2022 00:00

SUDAN ETKİLENEN CİLDİME ABDESTTE NE YAPMALIYIM?

Soru: Benim cildim hasta, namaz kılmak için sürekli ab­­dest aldığımdan yüzüm tamamen sivilcelendi, doktor günde en fazla 2 kere yıkamamı söyledi. Hocam ne yapmalıyım? Saygılarımla. ..

Cevap: Yüzünüzü yıkamak, sağlığınıza zarar veriyor ve dok­tor, ikiden fazla yıkamamanızı tavsiye ediyorsa, siz doktorun tavsiyesine uyarsınız. Günde iki defa abdest alırken yüzünüzü yıkarsınız. Bunun dışında abdestiniz bozulduğu zaman yüzünüzü mes­hedersiniz. Yani ıslak eli yüzünüze sürersiniz. Meshetmek de zararlı ise meshi de bırakırsınız. Diğer organlarınızı yıkamanız yeterlidir. Yüzünüzü de iki abdestinizde yıkarsınız. Eğer diğer organlarınızı yıkamak da zararlı ise o zaman temiz toprağa teyemmüm edersiniz. Yani avuçlarınızı temiz bir yere vurup yüzünüze, sonra bir daha yere vurup kollarınıza sürersiniz. İslâm’da güçlük yoktur.

 


 

BANYODA ÜÇ KEZ ABDEST ALMAK GEREKLİ Mİ?

Sayın Ateş, benim eşim banyodan sonra abdest alıyor ve üç kere daha tekrarlıyor. Bu doğru mudur ve sakıncası var mıdır? Şimdiden teşekkürler. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Cevap: Banyodan sonra üç kere abdest almak diye bir şey yoktur. Banyoda Sünnet olan, yıkanmaya abdest ile başlamaktır. Duştan veya yıkandıktan sonra abdest almak gerekmez ama alınmasında bir sakınca yoktur. Hattâ “Abdest üzerine abdest almak nur üzerine nur sayılır.” Ama banyodan sonra üç kez abdest almak bid’attır. Bunu alışkanlık haline getirmek ise doğru değildir. Bid’atın yaygınlaşmasına neden olur. Elbette bu, günah değildir ama sevap da değildir. Anlamsız bir uygulamadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş