TABURE ÜZERİNDE NAMAZ PDF 
Cumartesi, 15 Ocak 2022 00:00

TABURE ÜZERİNDE NAMAZ

Değerli hocam; Sizden zaman zaman sorularıma cevap aldım faydalandım. Çok teşekkür ederim. Şöyle bir durumum var: Dizlerimde sızı ağrı başladığından muayene sonrası dizleri kırmamam söylendi. Kaldı ki kırarsam sızı yeniden başlıyor. Ben ayakta kıyamda, rükuda durabiliyorum. Sadece dizlerimi kıramadığım için tabureye oturup secde yapıyor yine kıyam ve rüku’u ayakta yapıyorum. Sandalye tabure diyanet olmaz diyor’ Yerde oturarak kılmak lazım o zaman diyor. Ancak ben ayakta kıyamda rükuda durabiliyorum. Sadece secdeye tabureye oturarak gidiyorum. Böyle namaz kılmam geçerli midir? Cevabınızı rica ediyorum. Saygılarımla...

Cevap: Kardeşim sen Allah için namaz kılıyorsun, O'nun rızasını kazanmak istiyorsun. Allah kullarını sıkıntıya sokmak için değil, kendisine yaklaştırmak için namazı ibadeti emretmiştir. İmdi sen nasıl rahat edebiliyorsan öyle namaz kıl. Kur'ân "Onlar ayakta, oturarak, ve yanları üzerine batarken Allah'ı zikrederler" diyor. Hayvan üzerinde yola giden adam, isterse hayvanından inmeden namaz kılar. Hayan üzerinde oturarak namaz kılar. Rükû ve secdesini de biraz eğilerek yapmış olur. Otobüste olan kimse de aynen öyle namazını kılar. 

Kısaca kardeşim siz ayakta kıyamınızı, rükûunuzu yaparsınız, secdeyi de tabure veya sandalye üzerinde eğilmek suretiyle yaparsınız. Kim ne derse desin, o sözlerin bir değeri yoktur. Namazı kabul edecek olan Allah'tır. Allah kulundan şekil değil, gönül ister. İçtenlikle kılınan namazları, şekli ne olursa olsun kabul eder. İçin rahat olsun, tabure üzerinde de olsa namazını kıl. Zaten dizlerin sızlaya sızlaya namaz kılarsan, artık Allah'ı bırakıp dizinin ağrısıyla uğraşırsın. O namazın bir tadı olmaz. Allah ibadetini kabul etsin. Yalnız tabure üzerinde namaz kılanların, mescidde geride durması gerekir. Ellerinde tabure ön saflara geçmesini doğru bulmam. Selamlar. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş