PEYGAMBERİMİZİN NAMAZDA TEHİYYAT DUASI (1) PDF 
Pazar, 09 Ocak 2022 00:00

PEYGAMBERİMİZİN NAMAZDA TEHİYYAT DUASI (1)

Sayın hocam iyi akşamlar. Genelde Peygamberimizin ismi anıldığında Allahümme salli ala Muhammed (Allahı Muhammed'e salat eyle/destek ol) denilir ve ahzab suresi 56 ayetine atıfta bulunarak der ki Emre Dorman hocamız,

Allah bizim peygamberimize destek olmamızı söylerken biz Allahümme salli ala Muhammed diyerek farkında olmadan Allah’ın  peygamberimize destek olmasını isteriz.

Salat kelimesinin anlamlarına biri destek olmaktır diyor Emre hoca. Şimdi hocam sizin fikriniz benim için önemlidir. Namazda ben ettahiyatu'yu okuduktan sonra salli barik de okuyorum. Okunmaması mı gerekiyor, yanlış mı yapıyorum hocam. Saygı­larımla...

Cevap: Ahzab Suresindeki âyeti, bazı kişilerin Peygamber ailesine karşı saygısız davranışlarıyla ilgilidir. Onlara Allah'ın ve meleklerinin Peygamberinin yanında olduk­ları, onu destekleyip korudukları, binaenaleyh samimi mü'minlerin, Peygamber'e ve aile­sine saygılı davranmaları gerektiği anlatılır. Âyetin amacı ikide birde Peygamber için "Allahumme salli ala Muhammedin..." demek değildir. Ama sonradan iş ifrata götürülmüş, âyetin amacı dışına çıkılarak Peygamber'e şu kadar salat-ü selam oku­manın şu kadar sevabı olduğu hakkında rivayetler üretilmiştir. Eğer söz konusu âyetlerin bağlamına bakılırsa bu husus gayet güzel anlaşılır. Kur'ân namazda sadece Allah'a dua edilmesini emreder. Ama Müslümanlar zamanla namazlara Peygamber'e salat-ü selam getirmeyi de soktular. Hele son zamanlarda cenaze namazlarında da "Allah için namaza, Resulullah için salavata, meyyit için duaya" şeklinde niyyet ettiril­mektedir. Yahu namaz Allah için kılınır. Ölüye de dua edilir. Resulullaha salavat getirmek için namaz kılınmaz. Çünkü bu Kur'ân'ın buyruğuna aykırıdır:

"Ve onlar Allah ile beraber başka tanrıya yalvarmazlar. Allah'ın harâm et­tiği canı haksız yere öldürmezler ve zinâ etmezler. Kim bunları yaparsa cezâ­sını bulur.” (Furkan: 68),

“Allah ile beraber başka bir tanrı çağırma, sonra azâbedilenler­den olur­sun.” (Şuara: 213),

“Allah ile beraber başka bir tanrıya yal­varma.” (Kasas: 88),

“Mescidler, Allah'a mahsustur. Allah ile beraber hiç kimseye yal­varmayın.” (Cin: 18)

Biz Hıristiyanların İsa'yı tanrılaştırmalarını eleştirirken, kendi davranışlarımızla onları hayli geride bıraktığımızın farkında değiliz. Peygamberimizin tahiyyatta çeşitli dualar okurdu.

Konuyu biraz ayrıntı ile açıklayalım:

et-Tahiyyâtu’dan sonra okunacak salavât ve duâlar şunlardır: 

"اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ مُحَمَّدٍ. كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى إبْرَاهِيمَ وَعَلٰى آلِ إبْرَاهِيمَ. إنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌAllâhumme salli alâ Mu hammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme İnneke hamîdun mecîd (Allahım! İbrâhîm’e ve İbrâhîm evlâdına rahmet ettiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed evlâdına da rahmet eyle. Şüphesiz sen övülmüşsün, yücesin)." 

"اَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ مُحَمَّدٍ. كَمَا بَارَكْتَ عَلٰى إبْرَاهِيمَ وَعَلٰى آلِ إبْرَاهِيمَ. إنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌAllâhumme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârakte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. İnneke hamîdun mecîd (Allahım! İbrâhîm’e ve İbrâhîm evlâdına bereketler verdiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed evlâdına da bereketler ver. Şüphesiz sen övülmüşsün, yücesin)." 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş