BEŞ SORU (2) PDF 
Perşembe, 11 Kasım 2021 00:00

BEŞ SORU (2)

(...dünden devam)

3- İrtidâd, dinden dönme demektir. Kur'ân bunun için bir ceza belirlememiştir. Çünkü iman gönül işidir. Dinde ikrah yoktur. Ancak bilinçli olarak küfre gönül açanların Allah'ı gazabına uğrayacakları vurgulanır:

" مَنْ كَفَرَ بِاللّٰهِ مِنْ بَعْدِ ا۪يمَانِه۪ٓ اِلَّا مَنْ اُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالْا۪يمَانِ وَلٰكِنْ مَنْ شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِنَ اللّٰهِۚ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظ۪يمٌ (106) ذٰلِكَ بِاَنَّهُمُ اسْتَحَبُّوا الْحَيٰوةَ الدُّنْيَا عَلَى الْاٰخِرَةِۙ وَاَنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِر۪ينَ (107) اُو۬لٰٓئِكَ الَّذ۪ينَ طَبَعَ اللّٰهُ عَلٰى قُلُوبِهِمْ وَسَمْعِهِمْ وَاَبْصَارِهِمْۚ وَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ (108) لَا جَرَمَ اَنَّهُمْ فِي الْاٰخِرَةِ هُمُ الْخَاسِرُونَ (109):106- İnandıktan sonra Allah'a nankörlük eden, –kalbi imanla yatışmış olduğu halde (inkâra) zorlanan değil–, fakat küfre göğüs açan, (küfürle sevinç duyan) kimselere Allah'tan bir gazab iner ve onlar için büyük bir azâp vardır. 107- Bu, onların dünyâ hayâtını âhirete tercih etmelerinden ve Allâh'ın, inkâr eden kavmi doğru yola iletmeyeceğinden ötürü böyledir. 108- Onlar, Allâh'ın kalblerini kulaklarını ve gözlerini mühürlediği kimselerdir. İşte gâfiller onlardır. 109- Elbette onlar, âhirette ziyana uğrayacaklardır." (Nahl: 106-109)

106’ncı âyetin tefsîrinde Mekke'de bazı kimselerin Müslüman olmuş iken işkence karşısında sadece dil ile inkâr etmek zorunda kaldıkları rivayet edilir. Bu zorlananlar arasında 'Ammâr, babası Yasir, annesi Sümeyye, Suhayb, Bilâl, Habbâb, Sâlim ve Hadramî'nin kölesi Cebr de vardı. Babası ve annesi işkence ile ödürülen 'Ammâr, gönülden değil, fakat diliyle inkâr etmek zorunda kalmış, böylece ölümden kurtulmuştu.

—Ammâr inkâr etti, denilince Hz. Peygamber:

—Hayır, 'Ammâr, başından tâ ayağına kadar imanla doludur, iman onun etine, kanına karışmıştır, demiş, ağlayarak yanına gelmiş olan 'Ammâr'ın gözlerini silmiş ve ona:

—Ağlama, eğer sana kötülük etmeğe kalkarlarsa onlara söylediğin sözleri yine söyle, buyurmuştur (Mefâtîhu'l-ğayb: 20/121; İbn Kesîr Muhtasarı: 2/348).

4) Dua Mecmuasında İslam çoğunluğunun genel kanaatini yazdım.  Gerçekte Kurban hac yapanlar içindir. Onlar için vaciptir. Hac yapmayanların kurban kesmeleri farz, vacip veya sünnet de değildir. Hacca gitmeyenin kurban kesmesi gerekmez. Ama şimdi insanlar namaz kılmasalar, oruç da tutmasalar kurban kesmekte birbirleriyle yarış halindedirler. Ben bunu anlatmaya çalıştım. 

5) Hac için iki şart vardır: Arefe günü Arafat’ta durmak, bayram günü de ziyaret tavafında bulunmak, yani Ka‘be’yi ziyaret etmek. Bundan sonra iki veya üç geceyi Mina’da geçirmek. Bunların toplamı iki üç gündür. Hac pek ala bu iki üç günde tamamlanır. Medîne’ye gitmek Haccın gereklerinden değildir. Elbette Medîne’ye gidip Hz. Peygamber’in Mescidinde namaz kılmak ve onun kabri şerifini ziyaret etmek güzeldir ama bu, Haccın farzlarından değildir. Medîne’ye gitmeyenin de ilik iki şartı yetiren getirmişe haccı tamamdır.

***

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş