NAMAZLARIN CEM’İ, KAMET, AYAKLARIN MESHİ *** CUMA NAMAZI İADESİ PDF 
Cuma, 22 Ekim 2021 00:00

NAMAZLARIN CEM’İ, KAMET, AYAKLARIN MESHİ

(...dünden devam)

Sayın Hocam;

1- Cuma namazı ile ikindi namazının cem edilerek kılınması mümkün müdür?

2- Farz namazlardan önce kamet getirilmesi nereden kaynaklanmaktadır? Kamet getirilmezse ne olur?

3- Siz abdest alırken ayaklarınızı yıkıyor musunuz veya daha önce belirttiğinizi hatırladığım şekilde mesh mi ediyorsunuz? Teşekkür ederim...

Cevap:  1) Evet, Cuma namazı, o günün öğle namazı yerindedir. Öğle ile ikindi cem edilerek kılındığı gibi, Cuma namazı ile ikindi namazı da cem edilerek kılınabilir.

2) Farzlardan önce kamet getirilmesi, sünnettir. Getirilmezse namaz olur, ancak sünnet yerine getirilmemiş olur.

3) Maide Suresi’nin altıncı âyeti, yüz ile el-kolların yıkanmasını, baş ile ayakların meshedilmesini emreder. Bu hususta en ufak bir kuşku yoktur. Peygamber ailesi de böyle yapagelmiştir. İmam Taberî ve müfessir Kasimî de Kur’ân’ın meshi emrettiğini söylemektedirler. Ama Peygamberimizin, zaman zaman ayaklarını yıkadığı da rivayet edilir. Bu bakımdan ayakları meshetmek farz, ama yıkamak sünnettir. Ayaklarını mesheden, Kur’ân’ın emrini yerine getirmiş olur. Abdesti tamamdır. Ayaklarını yıkayan ise farzın yanında sünneti de işlemiş olur. Bu daha iyi olmakla beraber zorunlu değildir.

 


 

CUMA NAMAZI İADESİ

Değerli Hocam, bir camide cuma namazı kıldık. Ancak, imam mihrapta durmadı. İmamın arkasında olmadığımız için cuma namazının iadesini yapmak gerekiyor mu? İade gerekiyor ise nasıl yapacağız? Saygılarımla...

Cevap: İmam nerede durursa dursun, cemaatin önünde ve kıbleye dönük olduktan sonra namaza bir bozukluk gelmez. Cuma namazı da kaza edilmez. Cumayı kılamayan kimse, öğle namazını kılar.

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş