NAMAZLARIN CEM’İ KONUSU *** NAMAZLARIN CEM’İ, KAZA NAMAZI PDF 
Perşembe, 21 Ekim 2021 00:00

NAMAZLARIN CEM’İ KONUSU

Sayın Hocam bir konu hakkında bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Namazda cem sadece çok özel durumlarda mı olur? Gerekli gördüğümüz zaman mesela birinin evine gittiğimizde (herkesin evinde namaz kılınamıyor) evden dışarıda olup sonraki vakti kaçırma ihtimali varsa veya yolculuğa çıkarken veya yolculuk esnasında kazaya kalmasın diye namazları birleştirebilir miyiz? Gideceğimiz yere varınca namaz vakti çıkmamışsa namazı (mesela akşam vaktinde yatsı namazını birleştirdiysek) gideceğimiz yere vardığımızda yatsı namazı vakti geçmemişse tekrar yatsı namazı kılmamız gerekir mi? Cem yaparken mesela öğle namazını kılıp selam verip ikindi namazına niyet edip kılıyorum doğru mu? Zahmetleriniz için çok teşekkür ederim. Sizden çok şey öğrendim.

Allah razı olsun...

Cevap: Hz. Peygamber (s.a.v.) yolculuklarda genelde namazları cem ederdi. Normal zamanlarda da iş aceleciliği, hastalık, yağış gibi durumlarda cem edilebilir. Abdullah b Abbas sohbet ederken birisi namazın vakti geçtiğini söyleyince Abdullah 'Sen mi bana namazı öğreteceksin? Bırak sohbetimize devam edelim. Namaz cem edilebilir. İsterseniz bu konuda Yeni İslâm İlmihalimizi okuyabilirsiniz.

Peygamber’in torunları İmam Zeynelâbidin ve İmam-ı Ca’fer Hazretleri normal zamanlarda da namazların cem edileceğine fetva vermişlerdir.

 

 


Namazların cem’i konusunda birkaç soru ve cevapları

NAMAZLARIN CEM’İ, KAZA NAMAZI

Sayın Hocam, İnşallah iyisinizdir. Yazılarınızı sürekli olarak takip etmeye çalışıyorum. İzninizle birkaç sorum olacak: Namazları cem etmek diye bir şey duydum, öğleni ikindiyle beraber cem etmek gibi. Böyle bir şey var mıdır? Varsa şartları nelerdir?

İkindi namazının ardından kaza namazı kılınmaz diyorlar; bunun da aslı var mı dır? Eğer doğruysa öğlen namazını kılamadığım zamanlar kazasını nasıl yapacağım? Saygılar ve hayırlı günler dilerim. Allah’a emanet olun...

Cevap: Öğle ile ikindi namazları ile; akşamla yatsı namazları cem edilebilir, yani birlikte kılınabilir. Peygamberimiz, yolculuk esnasında böyle yaptığı gibi, zaman zaman normal durumlarda da yapmıştır. Bugün de yolculukta ve önemli işler dolayısıyla anılan iki vakit namazı cem edilerek kılınabilir. Öğlenin vakti içinde önce öğleyi, ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cem’i, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi, ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da te’hir cem’i denilir. Aynı şey, akşam ile yatsı namazları için de geçerlidir.

İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak mekruh görülmüştür. Kaza namazına gelince: Birkaç kez yazdığım üzere özürsüz olarak, bile bile kılınmamış eski namazların kazası yoktur. Onlar için Allah’tan af dilemek gerekir. Hz. Peygamber zamanında böyle bir uygulama olmamıştır. İbadet de insanların akıl yürütmeleriyle değil, ya Kur’ân veya Sünnet ile sabit olur.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş