Namazda önemli olan huşu’dur *** Cuma gecelerinin diğer gecelere üstünlüğü hakkında bir kanıt var mı?

Namazda önemli olan huşu’dur

Hocam selamünaleyküm, öncelikle bizleri aydınlattığınız için Allah sizden razı olsun, yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Eski yazılarınızı önceden yazmış olduğunuz gazetenin sayfasından ulaşıp okuyorum. Hocam, benim size namazlarda okunan surelerin okunma şekliyle ilgili bir sorum olacak. Öncelikle Kuran-ı Kerimden okuduğum kadarıyla biliyorum ki sureler ağır ağır ve anlayarak okunmalı, ben böyle yapmaya çalışıyorum fakat böyle yaptığım vakit cemaatle kıldığım namazlarda hep geride kalıyorum ve cemaate yetişmek için hızlı okuyunca da hiçbir huşu duygusu bende oluşmuyor. Cemaatin verdiği birliktelik duygusu hariç, o yüzden ben huşu duygusunu yaşamak için namazı yalnız kılıyorum.

Bir gün ikindi ezanı okunurken arkadaşım bana haydi camiye gidelim, cemaate yetişelim deyince ben de ona durumu anlattım, o da bana, olsun, cemaatle kılınan namaz zayi olmaz dedi. Böyle bir şey var mı hocam, sırf cemaatle kılındı diye zayi olmama gibi bir durum söz konusu mu? Benim gözlemlediğim kadarıyla hocam insanlar sureleri hâşâ tekerleme hızında okuyorlar, secdeden alınlarını kaçırır tarzda secde ediyorlar, hocam Allah rızası için söyleyin böyle bir namaz var mı, Peygamberimiz namazı böyle mi kılmış? Neden camide namazlar böyle hızlı kılınıyor? Bunda sünnetlerin de camiye sokulmasının bir payı var mı? Allah sizden razı olsun hocam, sağlıkla kalın. Sinan

Cevap: Namazda her şeyden önce huşû yani huzur ve saygı ile içinden hissederek kılmaktır. Çünkü Mü’minun Suresinde ancak “Namazlarını saygı ile kılanların Firdevs cennetine gidecekleri” vurgulanır. Elbette cemaatle namaz da saygıyı artırır. Çünkü bir arada bulunan insanlar birbirlerini etkilerler. Birinin gönlünde oluşan feyiz, manevi hal, duygu ötekilerine de yansır. Dini törenlerde biri ağladı mı, bakarsın o ağlama cemaate yayılır, çoğu ağlamaklı olur. Ayrıca cemaat insanların birbirini tanımalarına, yakınlaşmalarına sebebolur. Sevgi artar.

Bu bakımdan Peygamberimiz, cemaatle kılınan namazın, yalnız başına kılınan namazdan 25 derece daha sevaplı olduğunu buyurmuşlardır. Ama kimi imamların rükû ve secdede çok aceleci davrandıklarını ben de biliyorum. Hele Yatağan’da bir öğle namazı kılmıştım ki o zamana dek öğle namaz kılmamıştım. Maşaallah imamın rükûa eğilmesiyle kalkması bir oluyordu. Böyle imamlar olsa da çoğunluk böyle değildir. Siz yine cemaate gidin, ne imamı düşünün, ne cemaati, gönlünüzü Allah’a vererek namazı cemaatle kılın. Siz tesbihleri yetiştiremeseniz bile yine namaz olur. Çünkü farz olan tesbih değil, eğilmek ve secdeye gitmektir.

 

Cuma gecelerinin diğer gecelere üstünlüğü hakkında bir kanıt var mı?

Cuma gecelerinin diğer gecelere üstünlüğü hakkında bir kanıt var mı? Mehmet Arslan

Cevap: Kur'ân-ı Kerim'de Cuma gecelerinin diğer gecelere üstün olduğuna dair bir işaret yoktur. Sadece Fecr Suresinin baş tarafında Zülhicce ayının ilk 10 gecesine yemin edilir ki bu da kurban bayramına tekaddüm eden gecelerdir. Ramazan ayı, diğer aylara, elbette onun geceleri de diğer gecelere üstündür. Ramazan içinde bulunan Kadr gecesi, bütün gecelerden üstündür. Ayrıca toplanma, toplu ibadet günü olan Cuma gününün üstünlüğü hakkında hadisler vardır. İslâm’dan önce de toplu ibadet günü olarak kabul edilen Cuma gününün adı, Arûbe idi. İslam geleneğinde gün, bir önceki akşamdan başlar. Akşamdan ertesi günün akşamına kadar olan zaman, günü oluşturur. Cuma günü öteki günlerden üstün, hattâ mü’minlerin bayramı kabul edildiğine göre Cuma gecesinin öteki gecelerden faziletli olduğu anlaşılır. Gecenin fazileti, o günün toplu ibadet günü olmasından kaynaklanır. Bunun dışında zamanın zamana, gecenin diğer gecelere üstünlüğü hakkında bir delilimiz yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş