MİRAS TAKSİMİ (2) PDF 
Çarşamba, 15 Eylül 2021 00:00

MİRAS TAKSİMİ (2)

(...dünden devam)

Kuran miras ayetlerine göre erkek çocuğun hakkı 2 katı olduğunu biliyorum… Bizim durumuz buna uygun mudur? Utanıyorum sormaya nolur affedin, evliyken başkasından doğan biri için bu geçerli midir? Zina olarak doğanların da babalarından payı yok diye okudum.. Ama bizim durumumuz nedir? Doğduğu zaman imam nikahı olmadığına eminim, çünkü babamdan hamileliğin gizlendiği, vs duyduk… Babamın annemi sevdiğine dair mektupları bile buldum… Yani niyeti yuvasını yıkmak değilmiş…

Elbette o çocuk refah içinde yaşadı, şımarık, okumadı bile, biz yıllarca süründük ama sonuçta miras ile ilgili doğru nedir? Annem ve kız kardeşim uymazlar ama ben yanlış yapıyorsak kendi payıma düzeltmek isterim… (Çok basiretsiz, aklı kas yapmakta spor hocalığı yapıyor, ona para vermek akıllıca bile gelmiyor, vergi borçlarını bile ödemedi ama bir vakfa bağış bile yanlış olur değil mi, miras hak, sonuçta deli değil)

Nolur bize de dua edin… Hakkınızı helal edin hocam, Allah razı olsun…

Cevap: Babanızın oğlu sizin baba bir erkek kardeşinizdir. O çocuğun zina çocuğu olduğunu bilemezsiniz. Belki babanız o kadınla dini nikâh kıymıştır. Uzun süre kadınla beraber yaşadıklarına ve kadın başka biriyle ilişki kurmadığına göre babanla o kadının nikâhsız yaşadığını bilemezsiniz. Ayrıca babanız, o çocuğu benimsemiş, büyütmüş. Hüsn-i zan esastır. Siz iyi zan besleyip o çocuğu üvey kardeşiniz olarak biliniz. Mal paylaşımında ise Mahkemenin kararını uygularsınız. Mahkemenin verdiği hüküm ne ise o geçerli olur. Böyle yaparsanız, fakat Kur’ân’a göre erkek kız kardeşinin iki katı pay alır. Kur’ân: “Li’ž-žekeri mišlu hażżı’l-unšeyeyni: Erkeğe iki kadının payı düşer” buyuruyor. Kanaatime göre siz mahkemenin kararını uygularsanız Allah katında sorumlu olmazsınız. Çünkü miras payını mutlaka her bireyin alma zorunluğu yoktur. Varislerden herhangi biri miras payından vazgeçebilir veya öteki kardeşlerine veya bir akrabasına, bir hayır kurumuna bağışlayabilir. Allah yardımcınız olsun.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş