Azgın Nefsi Islah duası?(!) *** Kırâat ve kerahet

Azgın Nefsi Islah duası?(!)

Saygılar hocam, yazılarınızı her gün takip ediyorum. Allah size sağlıklı uzun ömür versin. Internette bulduğum ıslah duası doğru mudur? Eşimin kötü alışkanlıklarından kurtulması, evine bağlı hayırlı bir insan olması için epeydir dua edip sabrediyorum; çocuğumuz yok, sabretmeye devam mı edeyim, ne yapayım bilemiyorum. Bana bir yol gösterirseniz çok mutlu olurum. Bir sene önce sabretmemi, dua edip namaz kılmamı öğütlemiştiniz; ben de elimden geldiği kadar bunu uyguluyorum. Ama bazen çok bunalıp umutsuzluğa düşüyorum. Bana mail yoluyla yanıt verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla.

AZGIN NEFSİ ISLAH ETME DUASIY'mış:

Bismillâhirrahmânirrahîm,

İlahî ileyke eşkû nefsen bissûi emmâreten ve ilel hatîeti mübâdireten. Ve bi me’âsîke mûliaten. Ve li-sahatike mutaarrizaten….

Cevap: Okurumun Internetten indirdiği duanın aslı güzel düzenlenmiş bir dua ise de okunuşu, telaffuzu hatalı. Ayrıca bu dua Kur’ân duâsı değil, Peygamber duâsı değil. Bir kişinin düzenlediği duadır. Nefis dua ile ıslah olmaz. Kişinin kararlı tevbesiyle ıslah olur.

 

Kırâat ve kerahet

Merhaba hocam, samimi olarak söylüyorum sizin gibi bir bilenin olması bizler için büyük şans... Bizleri aydınlatmak ve bilgilendirmek için tüm sorulara cevap veriyorsunuz, Allah sizden razı olsun... Benim iki konuda sorum olacak. Biliyorsunuz çeşitli vesilelerle tvlerde mevlit yayını oluyor biz de oturup bir kanaldan izliyoruz. Şu dikkatimi çekti bazı hocalar Kur’ân'ı Kerimden bazı ayetleri okurken, bazı yerlerde okuduğu iki-üç kelimelik yeri tekrar ederek okumaya devam ettiğini fark ettim. Ayete başlıyor bir yerde durup son okuduğu 2-3 kelimeyi tekrar okuyup diğer ayete geçiyorlar, bunu yapmalarının sebebi nedir?

İkinci sorum; bir akşam camide şöyle bir olaya tanık oldum... Akşam namazı 17.50 de okunuyor baktım iki genç saat 17.35 de geldiler namaz kıldılar. Baktım camiinin cemaatinden birkaç kişi gençlere bu zamanda namaz kılınmaz, yaptığınız yanlış dediler, sadece ikindinin vakti geçtiyse onu kılabilirsiniz diye ikazda bulundular. Gençler biz Allah rızası için kıldık, içimizden geldi ve kıldık deseler de o kişiler yanlış dediler... Akşam namazına yakın zamanlarda namaz kılınmaz mı hocam... Cevaplarsanız sevinirim hayırlı günler... Hakan Gündemir

Cevap: Kur'ân okuyanın bazı kelimeleri tekrar tekrar okuması, kıraat vecihlerini uygulama yöntemidir. Okuyan kişi, bazı kelimelerdeki kıraat farklarını belirterek okumuştur. Bunu ancak uzmanlar yapar. Sadece bir sanat sayılır, dini bir katkısı veya faydası yoktur.

Genel kanıya göre ikindi namazından güneş batıncaya, tam gün doğarken ve gün tam göğün ortasına geldiği zaman kerahet vaktidir. Bu vakitlerde namaz kılmak mekruh sayılır. Ama bu anlayış, bazı fıkıhçıların görüşüdür. Kur'ân'a uymaz. Gençlerin yaptığı doğrudur, müdahale edenler geleneksel bilgilerine göre bunu yapmışlardır. Namaz kılmanın, ibadetin kerahet vakti olmaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş