Ay yarıldı mı? *** Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır

Ay yarıldı mı?

Merhaba ben 17 yaşında Saint Michel Fransız lisesinde okuyan bir öğrenciyim. Bizim okuldaki din hocasının Peygamberin mucizeleri adı altında anlattığı bazı ilginç olaylar vardır. Bu olaylara örnek: Peygamberimizin ayı ikiye ayırması, amcasının isteği üzerine taş’a Kelim-i Şahadet getirtmesi vb.. Ben bu anlatılanları duyunca şok oldum ve inanamadım.

Kendisi haklı olduğunu söyledi ve bilim adamlarının ayın ikiye ayrıldığını doğruladığını söyledi. Ben garanti olsun diye internetten araştırdım ve aynı şeyleri orada da gördüm. Yine emin olmak için size danışıyorum. Bunlar gerçek mi? Gerçek değilse Peygamber’in mucizelerinden örnek verebilir misiniz? Cevap vermeniz dileğiyle Efe GÜNDOĞAR

Cevap: Böyle rivayetler var ama bunların gerçekle ilgisi yoktur. Kur'ân'da anlatılan kıyamet olayıdır. Kıyamet olayında güneş büzülecek, ay parçalanacak, korkunç olaylar olacaktır. Kamer Suresinde anlatılan budur. Bunun kesin gerçek olduğunu vurgulamak için "ay yarıldı" şeklinde geçmiş zaman kipi kullanılmıştır. Tıpkı mezun olması belli olan kişiye "Sen mezun oldun!" denilir. O kişi henüz mezun olmamıştır ama mezun olması kesindir. İşte ayın yarılmış olması da bu anlamdadır. Yoksa şimdi ayın yarılmış olması söz konusu değildir.

Bilim adamları da böyle bir şey söylememişlerdir. Hz. Peygamber'in işaretiyle ayın ikiye bölündüğü, bir parçasının Uhud Dağının arkasına gizlendiği, öteki parçasının da Hz. Muhammed'i koynuna girdiği anlatılır. Bunun mantıklı bir tarafı var mı? Dünyanın koskoca bir uydusu olan Ayın yarısı Uhud'un arkasında gizlenebilir mi? Yarısı da bir insanın koynuna sığar mı?

Bu uydurmalar maalesef rivayetçilerin ağzında abartıla abartıla söylenmiş ve kitaplara da girmiştir. Sizin hocanız da kitaplarda bulunan rivayetlere göre konuşmuştur. Öyle rivayetler var ama bunlar Kur'ân'a terstir, bilime terstir. Gelgit olayını düzenleyen, dünya düzeninde etkin rolü olan Ay, bir an yarılsa dünya düzeni bozulur, kıyamet kopar. Hocanız öyle her rivayete inanmasa, rivayetleri akıl süzgecinden geçirse daha iyi olur.

 

Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır

"Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır." şeklinde bir hadis var mıdır? Bunun cemaatler ve tarikatlar açısından sizce değerlendirilmesi nasıldır? Kolay gelsin, iyi çalışmalar. Taner Işık

Cevap: Bu söz hadis değildir. Öyle bir hadis yoktur. Bu sözü Bayezid-i Bestâmîye nisbet ederler ama bu da kesin değildir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş