KUR'ÂN OKUMAK İÇİN BAŞI ÖRTMEK GEREKİR Mİ? (1) PDF 
Pazartesi, 10 Mayıs 2021 00:00

KUR'ÂN OKUMAK İÇİN BAŞI ÖRTMEK GEREKİR Mİ? (1)

Selamunaleyküm hocam

Sormak istediğim çok fazla şey var aslında 

1- Kuran okumak için abdestli olmak gerekmez diyorsunuz başımız açık da okuyabilir miyiz? 

2- Namaz kılarken kaçıncı rek’at olduğunu unutup mesela 3.mü 4.mü acabasına düşünce 3 ten devam ediyorum. Doğru mudur yaptığım.

3- Namazın sünneti yerine geçmiş kazalarım diye niyet ediyorum Kabul müdür? Teşekkürler...

Cevap: Önce peşinen belirtmem gerekir ki bir ibadetin kabul edilip edil­mediği kulun samimiyetine bağlıdır ve kabul edecek olan da Allah'tır. Hiç kimse bu konuda kesin karar veremez. Sorunuzun cevaplarına gelince: 

  1. Başı ömahrem olmayan erkeklere karşı uygulanması gereken bir emirdir. Kur'ân okumak için baş örtme emri yoktur. Ama saygı için baş örtülür.  Bu konuda kadının avreti meselesini açıklamam gerekir:

Bakılması haram olan yerleri örtmek demektir. Avret yeri erkeklerde göbekten diz kapağına kadar, kadınlarda el, yüz, ayaklar hariç bütün bedendir.

Bu yerleri etraftan bakıldığı zaman görünmeyecek derecede örtmek gerekir. Etekten veya yakadan bakılmakla görünmenin namaza bir zararı yoktur. Giyilen şeyin darlığından ötürü avret organının belli olması da namaza engel teşkil etmez. Ama altını gösterecek derecede ince olan elbise namaza mânidir. Cam gibi şeffaf olan elbise ile namaz kılınmaz. Başka bir şey bulunmadığı zaman saman, yaprak ve ipek ile örtünüp namaz kılınır.

İslâmiyet kadına şehvet âleti olarak değil, saygıdeğer bir insan olarak bakar. Kadına saygıyı asıl İslâm getirmiş, onu âdi bir his oyuncağı olmaktan çıkarmış, erkekle eşit haklara sahip kılmıştır. Bir kadına kötü gözle, şehvetle bakmayı göz zinası saymış ve bunu yasaklamıştır. Bunun için tesettüre (İslâm'ın emrettiği şekilde örtünmeye) aykırı olarak giyinmeyi yasakladığı gibi kadına da erkeğe de birbirlerine kötü gözle bakmaktan sakınmayı emretmiştir. Cenâb-ı Allah şöyle diyor:

"İnanan erkeklere söyle, gözlerinden bazı bakışları menetsinler ve namuslarını korusunlar. Bu, onlar için daha temizdir. Allah yaptıklarınızı bilir. İnanan kadınlara da söyle, gözlerinden bazı bakışları menetsinler ve namuslarını korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünen müstesna, göstermesinler, başörtülerini yaka yırtmaçlarının üzerine salsınlar, süslerini kocaları veya babaları veya kocalarının babaları veya oğulları veya kocalarının oğulları veya kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları veya ellerinin altında bulunan hizmetçileri veya erkekliği kalmamış tâbi'leri (hizmetçileri) ya da kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler." (Nur: 31-32)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş