ORUÇ TUTAMAYANLAR *** İÇKİ İÇEN LANETLİDİR HADİSİ (1) PDF 
Cuma, 30 Nisan 2021 00:00

ORUÇ TUTAMAYANLAR 

2: Oruç tutamayanlar  vücutları açlığa dayanamayan kimseler fitre vere bilir mi?

Cevap: 2) Oruca güçlükle dayanabilenler, oruç yerine fidye verebilirler. Âyet şöyle buyurmaktadır: ... Oruca (güç) da­yananların fidye ver­mesi, bir yoksulu doyurması lâzımdır. Bununla beraber gönül isteğiyle kim bir iyilik yaparsa o, kendisi için iyidir. Bilirseniz oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara: 184)

 


 

 

İÇKİ İÇEN LANETLİDİR HADİSİ (1)

 

3. İçki içen lanetlidir hadisindeki bu lanet nasıl anlaşılmalı? Hristiyanlardaki gibi kovulmuş, aşağılanmış mı oluyor içki içenler? Dinimiz de birçok lanet eden hadis mevcut. İçki satan, içen, faiz yiyen, kumar oynayan, kadınlara arkadan yaklaşan­lar,  dövme yapanlar, kaş alan kadınlar hepsi lanetlenmekte. Aydınlatırsanız sevinirim, teşekkürler.

 

 

Cevap: 3) İçki içenlerin lanetli olduğunu belirten hadislerin amacı insanları içkiden uzak tutmaktır. Lanet Allah’ın rahmetinden uzak kalmak anlamına gelir. Ancak bu lanet ebedi değil, içkiye devam edenler hakkındadır. “Günahtan tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur”, mealinde bir hadis vardır.

Hz. Peygamber, caydırmak için içki içenlere dövme cezası uygulamıştır. Miktarını yönetici takdir eder. Allah Resulünün, içkiye müptelâ olan Nuayman isimli bir sahabisi vardı. Hz. Peygamber, bu içkici ve aynı zamanda şakacı Nuayman'ı, içkiden caydırmak için ta'zir etmiş, yani hafifçe dövmüştür. Olaya tanık olan bir kişi "Allah buna lanet etsin, içki yüzünden ne kadar çok Allah Resulünü rahatsız etti” deyince Peygamberimiz de "Kardeşine karşı şeytana yardımcı olma. O Allah'ı ve Elçisini seviyor; Allah ve Elçisi de onu seviyor" buyurmuştur.

Bu durum gösterir ki hatâ ve günah insanı iman dairesinden çıkarmaz. Kişi gönülden inkâr etmedikçe mü’mindir. İnsanları hatâlarından ötürü aşağılamak doğru değildir. Çünkü herkesin hesabı Allah huzurunda görülecektir. Kur’ân: Peygamber’e hitaben: “Sen onların hesabından sorumlu değilsin, onlar da senin hesabından sorumlu değiller.” buyurmaktadır.

“118- (O şeytân) Ki Allah ona la'net etti ve o da, "Elbette senin kullarından belirli bir pay alacağım" dedi. 119- "Onları mutlaka saptıracağım, mutlaka onları boş kuruntulara sokacağım ve onlara emredeceğim: hayvanların kulaklarını yaracaklar; onlara emredeceğim: Allah'ın yaratışını değiştirecekler!" Kim Allah'ın yerine şeytânı dost tutarsa, muhakkak ki açık bir ziyana uğramıştır.” (Nisa: 118-119)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş