HAYZ VE LOHUSALIK HALİNDE ORUÇ VE NAMAZ *** ZEKÂT HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ? PDF 
Pazar, 11 Nisan 2021 00:00

HAYZ VE LOHUSALIK HALİNDE ORUÇ VE NAMAZ

Hocam merhaba, Hamileliğimin son dönemi ve doğum Ramazan ayına denk geliyor. Lohusalık sürecinde oruç ve namaz kılmadaki hükümler hayız dönemindeki hükümle aynı mıdır? Teşekkür ederim şimdiden...

Cevap: Benim kanaatime göre doğumu müteakip lohusalık döneminde hasta hükmünde olduğunuz için oruç tutmayabilirsiniz, sonradan kaza edersiniz. Ama gücünüz yetiyorsa oruç tutmanıza da bir engel yoktur. Bu husus sizin tercihinize bağlıdır. Ama namazlarınızı kılarsınız. Ancak her namaz vakti için bir abdest alırsınız. Çünkü kan gelmekle abdest bozulur. Fakat özürlüler için her vakit için alınan abdest o vakit çıkıncaya dek geçerlidir. akıntı olmakla abdest bozulmaz, vakit çıkınca abdest bozulur. Bu benim görü­şümdür. Bunu daha önce ayrıntı ile yazmıştım. Yalnız İlmihal kitaplarına bakarsanız adet ve lohusalık döneminde akıntı olduğu sürece kadınlar namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Akıntı dönemi geçtikten sonra namaz kılarlar, oruç tutarlar. 

 


 

ZEKÂT HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Sevgili Hocam, Zekât hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir de bireysel emeklilikte biriken paramıza zekât düşer mi? Teşekkürler...

Cevap: Zekât, din açısından zengin sayılan kimsenin yoksullara yapa­cağı yıllık yardımdır. Ailesinin bir yıllık tüm ihtiyaçlarından fazla olarak elinde 81 gram altın veya bu değerde parası bulunan kimse zengin sayılır. Bu paranın % 2,5'unu fakirlere vermesi gerekir. Ayrıntı için Yeni İslâm İlmihali adlı kitabımızda Zekât maddesine bakılabilir. 

Bireysel emeklilikte biriken paranız, ihtiyaçtan fazla ise elbette o da zekâta tabidir. Onun da % 2,5'nu zekât vermeniz gerekir. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş