ÖZÜRLÜNÜN ABDESTİ, NAMAZI PDF 
Perşembe, 25 Mart 2021 00:00

ÖZÜRLÜNÜN ABDESTİ, NAMAZI

İyi günler Syn. Prof. Dr. Süleyman Ateş, ... Namaz kılıyorum ancak aklıma gelen aşağıdaki sorular kafama çok takılıyor ve dolayısıyla namazı huzurlu bir biçimde kılamıyorum

1) Abdest almadan önce tuvalete gittiğimde her seferinde su kullanmak zorunda mıyım yoksa tuvalet kağıdıyla düzgünce silinmem yeterli olur mu?.. Suyla uğraştığımda çok vakit kaybediyorum.. Namaz kılmak için harcadığım vakitten çok tuvalette oyalanıyorum.. Edeb yerini temizleyemediğimi düşünüyorum

2) Abdest almak için ayaklara mesh yeterli yazmışsınız ama sizin çeviriniz olan Kur'ân-ı Kerimi'in Türkçe Mealini okuyorum ve orada ayaklarınızı topuklara kadar yıkayın diyor ve ayrıca her bir ayak parmağımın arasına kadar tek tek yıkıyorum.

3) abdest almayı bitirebilip nihayet seccadenin başına geçtiğimde ise çoğu zaman ya akıntım geliyor ya da affedersiniz gaz kaçırıyorum ve tekrar tuvalete gidiyorum, abdest alıyorum..bu kısır döngü hep böyle devam ediyor..namaz kılarken çok zorlanıyorum..

4) ve gün içinde mutlaka iç çamaşırımda lekelenme akıntı vs. oluyor günde en az 2 kez çamaşırımı değiştiriyorum..

Lütfen beni değerli görüşlerinizle aydınlatır mısınız..

Cevap: 1) Tuvalette su kullanmak zorunluluğu yoktur. Bunun iki yöntemi vardır. Taharet yani su ile temizlenme, bir de istinca yani toprakla, taşla veya herhangi bir madde ile silinme. Tuvalet kâğıdı ile adam akıllı silinmek de yeterlidir. Onun üzerine abdest alır, namazınızı kılarsınız.

2) Kur'ân'da emredilen ayakları mesh etmektir. Başı ve ayakları mesh etmek farzdır. Ayakları yıkamak ise sünnettir. Mesh etmekle Kur'ân'ın emri yerine gelmiş olur. Benim mealimde yıkamanın farz olduğu yazılıyor diyorsunuz, ama okuduğunuz meal ilk baskılardandır. 1990'dan sonraki baskılarda öyle değildir. Siz lütfen düzeltilmiş yeni baskıdan okuyun. Ben size yeni baskıdaki âyet meâlini yazıyorum:

"Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; mesh edin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni‘metini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz." (Maide: 6)

3) Abdest aldıktan sonra akıntı da gelse siz ikide birde abdest almayın, aldığınız bir abdestle vakit içinde istediğiniz kadar namaz kılabilirsiniz. Ayrıca kuru yellenmenin, kanaatime göre abdesti bozmayacağını kaç kez yazdım.

4) Dinin amacı Allah'ı düşünmektir, yoksa insanlara zorluk, güçlük, sıkıntı yüklemek değil. Din kolaylıktır. Peygamberimiz de dinin kolaylaştırılmasını buyurmuştur. Tertemiz çamaşırı giydikten sonra gün içindeki akıntılar vs. namaza engel değildir. Kanalizasyon yapmakla görevli insanların elbisesine bulaşan pislikler namaza engel değildir. Siz elinizden geldiğince temiz olmaya çalışın ama kendinize eziyet etmenize de gerek yoktur. Kalbinizi temiz tutmaya çalışın. Asıl amaç da budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş