"HACI MUHARREM EFENDİ İLE İLGİLİ YAZILARINIZ DAN ETKİ­LENDİM" PDF 
Çarşamba, 10 Mart 2021 00:00

"HACI MUHARREM EFENDİ İLE İLGİLİ YAZILARINIZ DAN ETKİ­LENDİM"

Hocam merhaba. Bir Ömür Böyle Geçti ve Görünmez Âlemin İzleri kitabından Hacı Muharrem Efendi hocanızla ilgili anlattıklarınızı okudum ve çok etkisinde kaldım. Acaba Anadolu’da hala böyle büyük veliler, hak insanları kalmış mıdır? Kaldıysa bu gibi insanları nasıl bulabiliriz? Biliyorsunuz ortalık artık tarikat keramet tüccarlarından geçilmez oldu...

Cevap:  Yeryüzünde daima Allah'ın veli kulları vardır. Ama Allah gerçek dost­larını herkese teşhir etmez. Belki o kimse veya kimseler sizin yanınızdadır ama siz farkında olmazsınız. Çünkü siz veliye birtakım sıfatlar vermişsinizdir. Kafanızda tasar­ladığınız sıfatları görmeden inanmanız güçtür. Oysa Allah Taala gerçek velilerini gizlemek için onları halkın tasarladığı sıfatlardan başka kılık ve kıyafette gösterir. Onlar itilip kakılırlar, değerleri bilinmez. Ama insanlar şöyle sarık saran, şöyle şalvar giyen, şu biçimde görünen insanları veli sanıp onlara itibar ederler. 

                    Veli olmaz kişi taşlanmayınca, 

                   Dövülüp sövülüp uslanmayınca

Bir Hadisi şerifte "Allah sizin suretlerinize (görünüşünüze) bakmaz fakat gönüllerinize ve niyetlerinize bakar". Kur'ân'ın birçok âyeti "İnnehû alîmun bi-zâti's-sudur: O gönüllerin içindeki düşünceleri bilir!" şeklinde biter. Bunun manası: Dinin özü samimiyettir, ihlastır. Eskiden söylenen bir söz vardı: 

"Helekel-ulemâu illâl-muḫlisun: İhlaslılar dışındaki âlimler helâk oldular." Dinin ruhu ihlastır, ihlastır, ihlastır. Ne sarıktır, ne şalvardır, ne cübbedir. Hz. Ebubekir ölüm döşeğinde çocuklarına, üstünde giydiği elbiseyi yıkayıp kendisine kefen yapmalarını tavsiye eder. Kızı Aişe, "Babacığım biz eskiye muhtaç değiliz. Sana taze kefen alalım der" ama Ebubekir: "Bu kefenler sonunda çürüyecek, taze kumaşa ölüden çok dirinin ihtiyacı vardır" der. 


 

ALLAH ARZU ETTİĞİNİZ ZATI KARŞINIZA ÇIKARSIN!

Göker Bey'in cevabı:

Hocam doğru söylüyorsunuz ama bence Hacı Muharrem Efendi çok istisna bir insan, veliler tabi vardır gösteriş de yapmazlar, kılığa kıyafete itibar etmezler. Ona ben de katılıyorum. Ama bu şekilde tasavvuf disiplininin iç yüzüne hâkim ruhsal eğitimin nasıl verileceğini bilen gerçek üstatlar sanırım oldukça azaldı. Bana göre siz de ken­dinizi ifşa etmeyi sevmeyen gerçek bir hak dostusunuz. Kitaplarınızda anlattıkla­rı­nız belki hakikatte tanık olduklarınızın çok az bir bölümüdür. 

Cevabımız: Hüsnü zan güzel ibadet sayılır selamlar

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş