ALLAH’IN İNDİRDİĞİYLE HÜKÜM VE HZ. İSA’NIN GÖĞE KALDIRILMASI HK. (4) PDF 
Perşembe, 04 Mart 2021 00:00

ALLAH’IN İNDİRDİĞİYLE HÜKÜM VE HZ. İSA’NIN GÖĞE KALDIRILMASI HK. (4)

(...dünden devam)

Allah onu kendisine yükseltti.” âyetinin benzeri, Âl-i İmrân Sûresi’nde de geçer. Biraz önce yazdığımız o âyetin açıklamasında belirttiğimiz gibi, teveffî kelimesi, diri olarak alıp kaldırmak yahut uykuda almak şeklinde tefsîr edilmişse de bunlar, kelimenin lügat anlamına uymayan, âyeti Hıristiyanların inancı istikametinde yorum­layan zoraki tefsîrlerdir. Abdullah ibn Abbâs, kelimeye doğru anlamını vermiş, İnnî muteveffî­ke”­yi, “Ben seni öldüreceğim” şeklinde açıklamıştır (Câmi‘u’l-beyân: 3/290).

Mâide Sûresi’nin 116-120’nci âyetlerinde yüce Allah’ın, huzuruna varan Îsâ rûhuna, insanlara kendisini ve annesini Allah’tan ayrı iki tanrı edinmelerini kendisinin mi söylediğini sorduğu; Îsâ’nın da hayatta olduğu sürece insanları, Allah’ın buyruğu üzere tek Allah’a kul olmağa çağırdığını; fakat kendisinin vefâtından (canının alınma­sından) sonra insanların neler yaptığını bilmediğini yüce Allah’a arz ettiği anlatılmak­tadır.

Âl-i İmrân: 55’nci, Mâide: 117’nci âyetinde Îsâ’nın bedeninin öldüğü, açıkça belirtilmiştir. Ama Hz. Îsâ’yı başkaları öldürmemiş, Allah onu eceliyle vefat ettirmiştir. Yükseltilen onun ma‘nevî derecesi, Allah’ın katına çıkan rûhudur. Zaten bütün pey­gamberlerin rûhları Allah’ın huzuruna çıkar, O’ndan ikram görür.

Görülüyor ki âyetlere göre Hz. Îsâ’nın vefâtı kesindir. Kesin hüküm bildiren bu âyetleri, âhâd haberlerine (bireysel rivayetlere) dayanarak te’vîl etmek yerine bu hadîsleri te’vîl etmek daha doğrudur. Eğer bu hadîsler rivâyet edildikleri şekilde gerçekten Hz. Peygamber tarafından söylenmiş ise, bunlardan şu mânâ anlaşılabilir:

Îsâ’nın rûhunu temsil eden ümmeti mahvolmadı, daha yaşayacaktır. Fakat Kıyâ­metten önce bu rûh, yani Îsâ ümmeti, İslâm’a dönecektir. Bu hadîslerden, Hıristiyan­ların bir gün Müslüman olacakları sezilebilir. Tabii bu, hadîslerin yüzde yüz Hz. Peygamber tarafından söylenmiş olduğu varsayımına göre böyledir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş