PEY­GAM­BE­Rİ­Mİ­ZE SA­LÂT U SE­LÂM GE­TİR­ME­NİN FA­ZÎLE­Tİ (5) PDF 
Pazartesi, 15 Şubat 2021 00:00

PEY­GAM­BE­Rİ­Mİ­ZE SA­LÂT U SE­LÂM GE­TİR­ME­NİN FA­ZÎLE­Tİ (5)

(...dünden devam)

Okunmasında çok sevap olan iki salavât-ı şerîfe:

Sa­lât-i Tefrîciy­ye:

اَللّٰهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كَامِلَةً وَسَلِّمْ سَلاَمًا تَامًّا عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ نِ الَّذِى تَنْحَلُّ بِهِ الْعُقَدُ وَتَنْفَرِجُ بِهِ الْكُرَبُ وَتُقْضٰى بِهِ الْحَوَائِجُ وَتُنَالُ بِهِ الرَّغَائِبُ وَحُسْنُ الْخَوَاتِمِ وَيُسْتَسْقَى الْغَمَامُ بِوَجْهِهِ الْكرِيمِ وَعَلٰى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ. Allahumme ṣalli ṣalâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen ‘alâ seyyidinâ muḥammedinilležî tenhallu bihi’l-ukadu ve tenfericu bihi’l-kurabu ve tuḳḍâ bihi’l-havâicu ve tunâlu bihi’r-rağâibu ve husnu’l-ḫavâtimi ve yusteskal-ğamâmu bivechihi’l-kerîmi ve ‘alâ âlihî ve ṣahbihî fî kulli lemhatin ve nefesin bi-‘adedi kulli ma‘lûmin lek."

Diğer bir salât:

اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ نِ النَّبِىِّ اْلأُمِّىِّ وَعَلٰى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلٰئِكَةِ وَالرُّوحِ رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إنَّكَ أَنْتَ الله اْلأَعَزُّ اْلأَكْرَمُ وَصَلَّى الله عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِه وَأَهْلِ بَيْتِهِ وَأَزْوَاجِهِ وَذُرِّيَّاتِهِ وَأَمْوَاتِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ. Allahumme ṣalli ‘alâ seyyidinâ Muḥammedini’n-nebiyyi’l-ummiyyi ve ‘alâ âlihî ve ṣahbihî ve sellim. Subbûhun ḳud­dûsun rabbunâ ve rabbu’l-melâiketi ve’r-rûḥ. Rabbiğfir verḥam ve tecâ­vez ‘ammâ ta'lem. İnneke entallahu’l-e’azzu’l-ekramu ve ṣal­lallahu ‘alâ seyyidinâ Muḥammedin ve ‘alâ âlihî ve ehli beytihî ve ezvâcihî ve žurriyyâtihî ve emvâtihî ve ṣaḥbihî ve sellim ((Allahım, Ümmî Peygamber olan Efendimiz Muhammed'e onun soyuna ve ashabına salât ve selâm et. Sen Subbûhsun (şanın ululardan ulu­dur) Kud­dûssun (tertemizsin). Sen bizim de Meleklerin de Ruh'un da Rabbisin! Rabbim bağışla, acı, Sence bilinen bütün günahlarımızdan geç. Sen en azizsin, en güçlüsün. En cömert, en çok ikram sahibisin! Allah, Efendimiz Muhammed'e, onun soyuna, ashabına, eşlerine ve ço­cuklarına ve geçmişlerine acısın, esenlik ve güvenlik versin)!"

Önemli bir NOT: Hz. Peygamber’in oturduğunda bunları okuduğu rivayet edilir ama Peygamber’in tahiyyatı okurken kendisine “esselâmu aleyke ey­yuhâ'n-nebiyyu ve rahmetullâhi ve berakâtuh: Selâm sana ey peygamber, Allah’ın rahmet ve bereketleri sana!” demesi, makul olmadığı gibi kendi kendisine salât ve selâm okuması da akıl ve mantığın alacağı bir şey değildir. Daha sonra gelenler, Hz. Peygamber için düzenledikleri salât ve saygı ifadelerini, Peygamber’in ağzına koymuşlardır ki revaç bulsun, kabul görsün. Nitekim öyle de olmuş, bu tür dualar namaza girmiştir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş