TEVBE VE İS­TİĞ­FÂR DU­ÂLA­RI (4) PDF 
Salı, 09 Şubat 2021 00:00

TEVBE VE İS­TİĞ­FÂR DU­ÂLA­RI (4)

(...dünden devam)

Hadiste belirtildiği üzere insandan bir günah sâdır olunca, temiz bir abdest alıp iki rekât namaz kılmalı ve sonra şöyle istiğfar etmelidir:

"اَسْتَغْفِرُ الله اَسْتَغْفِرُ الله اَسْتَغْفِرُ الله الْعَظِيمَ الْكَرِيمَ الَّذِى لاَ إلٰهَ إلاَّ هُوَالْحَىَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إلَيْهِ. تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لاَ يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ مَوْتًا وَلاَ حَيَاةً وَلاَ نُشُورًا. وَأَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ وَالْمَغْفِرَةَ لَنَا إنَّهُ هُوَالتَّوَّابُ الرَّحِيمُ Estağfirullah, estağfirullâh, estağfirullâhe’l-‘aẓîme’l-kerimelleẑî lâ ilâhe illâ hû, el-Ḥayye’l-Ḳayyûme ve etûbu ileyh, tevbete ‘abdin ẓâlimin li nefsihî lâ yemliku linefsihî mevten ve lâ hayâten ve lâ nuşûra ve es’eluhu’t-tevbete ve’l-mağfirate lenâ innehû huve’t-tevvâbu’r-raḥîm.”

Mânâsı: “Kendisinden başka tanrı olmayan, daima diri ve yönetici olan sonsuz kerem sahibi Allah’tan af ve bağışlama dilerim, Allah’tan af ve bağışlama dilerim, Allah’tan af ve bağışlama dile­rim; O’na yönelir, O’ndan af dilerim. Nefsine zulmetmiş olan, kendisinde hiçbir gücü bulunmayan, ölümü, yaşamı, yeniden dirilmesi elinde olmayan bir kul olarak O’na tevbe eder, O’ndan bizi affedip bağışlamasını dilerim. Çünkü O, çok tevbe kabul eden, çok esirgeyen merhametli Allah’tır."

Yâ Rabbi, yâ Rabbi, yâ Rabbi! Küçüklüğümden bu çağa gelinceye dek, benim elimden, dilimden, diğer uzuvlarımdan küfür, şirk, hatâ, isyan, koğuculuk, iftirâ, hâsılı; büyük ve küçük her ne türlü günah çıkmış ise, ben onların hepsinden cân ü gönülden tevbe ettim, bir daha işlememeğe azmeyledim. Yaptıklarımı bağışla, bir daha günaha dönmemek için bana güç ve irade ihsan eyle. Senin rahmetin, bu âciz kulunun günahından pek çok büyüktür. Yüzümü rahmet aynana tutuyorum, orada bu yüzü siyah gösterme. Bazı yüzlerin ağarıp, bazı yüzlerin kararacağı kıyâmet gününde yüzümü siyah eyleme, beni nefsime bırakma, beni cehennem oduna yakma, isyanıma bakma yâ Rabbi.

Peygamberlerin ilki Hz. Âdem aleyhi’s-selâm, sonu Hz. Muhammed aleyhi’s-selâmdır. Bunlara ve bunlar arasında gelmiş geçmiş bütün peygamberlere inandım, hepsi haktır, senin tarafından getirip haber verdikleri şeylerin cümlesi doğrudur. Dilimle ikrar, kalbimle tasdik eyledim."

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş