CÜNEYD-İ BAĞDÂDÎ YÜKSEK LİSANS TEZİ DANIŞMA *** HAYZ VE LOHUSALIK HALİNDE ORUÇ VE NAMAZ PDF 
Pazartesi, 25 Ocak 2021 00:00

CÜNEYD-İ BAĞDÂDÎ YÜKSEK LİSANS TEZİ DANIŞMA

Selamünaleyküm hocam, ben Gökhan Özbek. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf bölümünde ''Cüneyd-i Bağdâdî'nin Tevhid Anlayışı'' konulu yüksek lisans tezine başlı­yorum. Eserinizden çok istifade ettim. Öncelikle size teşekkür ediyorum. Kitabınızda Cüneyd-i Bağdâdî'nin risalelerinden başka eseri olmadığını zikrediyorsunuz. Nitekim ben de şimdiye kadar yeni bir esere tesadüf edemedim. Bu mütevazi çalışmamda önümü aydınlatacak yeni eserleri yahut bilgileri benimle paylaşırsanız ziyadesiyle müteşekkir olurum efendim.

Hürmet muhabbet ve saygılarımla ellerinizden öperim.

Cevap: Cüneyd-iBağdâdî hakkında en kapsamlı eser, sizin okuduğunuz Cüned-i Bağdadi ve Risaleleridir. Bunun dışında Süle­mî ve Tasavvufî Tefsîri, İslâm Tasavvufu ve İşarî Tefsîr Okulu eserlerim de çalışmanıza katkı sağlayabilir. 

 


 

HAYZ VE LOHUSALIK HALİNDE ORUÇ VE NAMAZ

Hocam merhaba, Hamileliğimin son dönemi ve doğum Ramazan ayına denk geliyor. Lohusalık sürecinde oruç ve namaz kılmadaki hükümler, hayız dönemindeki hükümle aynı mıdır? Teşekkür ederim şimdiden...

Cevap: Benim kanaatime göre doğumu müteakip lohusalık döneminde hasta hükmünde olduğunuz için oruç tutmayabilirsiniz, sonradan kaza edersiniz. Ama gücünüz yetiyorsa oruç tutmanıza da bir engel yoktur. Bu husus sizin tercihinize bağlıdır. Ama namazlarınızı kılarsınız. Ancak her namaz vakti için bir abdest alırsınız. Çünkü kan gelmekle abdest bozulur. Fakat özürlüler için her vakit için alınan abdest o vakit çıkıncaya dek geçerlidir. Akıntı olmakla abdest bozulmaz, vakit çıkınca abdest bozulur. Bu benim görü­şümdür. Bunu daha önce ayrıntı ile yazmıştım. Yalnız İlmihal kitaplarına bakarsanız adet ve lohusalık döneminde akıntı olduğu sürece kadınlar namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Akıntı dönemi geçtikten sonra namaz kılarlar, oruç tutarlar. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş