“İYİLİK ETTİĞİN KİMSENİN ŞERRİNDEN SAKIN” PDF 
Cuma, 22 Ocak 2021 00:00

“İYİLİK ETTİĞİN KİMSENİN ŞERRİNDEN SAKIN”

Sevgili peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) bir hadis’i şerif’inde iyilik yaptığınız kişinin şerrinden sakının buyuruyor. Böyle bir hadis var mıdır, varsa nasıl anlamak gerekir? ...

Cevap: Ahmed bn Hanbel ve Tirmizî'nin çok zayıf bir senedle Ebu Hüreyre'den naklettikleri bu söz, gerçekte hadis değil, Arap ata sözlerindendir. Hadis uzmanı Sehavî, bunun aslı olmayıp bir atasözü olduğunu söylüyor. Hadis bilginlerine göre bu rivayet, bir temsil (atasözüd)ür. Kelbî bu sözün hadis olarak anlatılmasının nedenini şöyle açıklıyor: 

Peygamber (s.a.v.) gelmeden önce Araplar dar bir geçim içinde idiler ata dahi binemezlerdi, çünkü binecek at bulamazlardı. Binekleri deve idi. Peygamber gelmekle elde ettikleri ganimetlerle zengin oldular. Ama bunun kadrini layıkıyla bilemediler. Meşhur mesel(atasözü)dür: “İyilik ettiğin kimsenin şerrinden sakın.”(bkz. Kurtubî, Tefsîr: 8/208) 

Muhammed b Hatim el-Muzafferî, “Bir çıkar için seninle dost ve arkadaş olanın şerrinden sakın. Çünkü o kişi, çıkar görmeyince seni kınamaya başlar.” demiştir. Sehavi “اتَّقِ شَرّ من أَحْسَنت إِلَيْهِ. هَذَا من الْأَمْثَال: İyilik ettiğin kimsenin şerrinden sakın” sözü Hadis değil, mesel (atasözü)dür. (el-Masnû’ fî Ma’rifeti’l-Hadis: 1/45) 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş