Talakla ilgili bir soru *** Size telefonla soru sorabilir miyim?

Talakla ilgili bir soru

Hocam demek istiyorsunuz ki, loğusa değilken ya da bir temizlik döneminde cinsellik yaşamadan adam karısına en az 2 adet şahit önünde talak yaparsa geçerlidir, aksi taktirde talak geçersizdir. Hocam bu 2 şahidin 2 adam olması gerekir mi yoksa 2 kadın ya da 1 adam ya da 1 kadın olsa da talak geçerli midir???

Cevap: Bakara Suresinin 283. âyetinde borç senedi yazdırırken iki adam (erkek) şahit bulundurulması, iki adam olmadığı takdirde bir erkek ile iki kadın şahit tutulması emredilir. Ancak bu, kadınların pek uğraşı olmayan borç gibi ekonomik işlerle ilgilidir. Maksat hukukun zayi olmasını önlemektir. Ama kadınları ilgilendiren hususlarda mesela doğumla ilgili bir hususta tek kadının şahitliği de yeterli görülür. Talak da kadınları ilgilendiren bir husustur. Bu bakımdan iki kadın şahit de yeterlidir. Ama erkek şahit olsa daha makbuldür. Şahitlerden maksat, karşılıklı hukukun garanti edilmesidir.

 

Size telefonla soru sorabilir miyim?

Esselamualeykum muhterem hocam ismim S. E. sizin İslam dini üzerine yazdığınız tüm yazıları ve tüm Müslümanların hizmetine sunduğunuz değerli eserlerinizi okumaya edinmeye gayret ediyorum Allah (cc) başımızdan sizleri eksik etmesin. Sizlerden feyiz almak İslam ilmini sizlerden öğrenmek bizler için Büyük bir lütuf, Rabbim sizden razı olsun. Bazen yazılarınızı okurken kafamıza takılan bir hususu eğer siz de uygun görürseniz telefonla sorabilir miyim? Ben pek mail kullanamıyorum. Ayrıca sizleri televizyonlarda sadece sizin sunup yöneteceğiniz din programı ve sohbetleri tertip etmenizi bizleri feyzinizden faydalandırmanızı istiyoruz. Sizlerin sayesinde İslam dinini tanıdık anladık sizlerin öğrettiği şekilde hayatımıza geçiriyoruz. Sizlerin önderliğine çok ihtiyacımız var Allah sizleri başımızdan eksik etmesin! Saygılar sunarım S.E.

Cevap: Selda Hanım, benim TV kanalım yok. Dini program yaptıran kanallar da beni konuşturmak istemezler. Çünkü ben hurafe anlatmıyorum. Masal, hurafe anlatmayanlara da revaç yoktur. Kanalların amacı reyting sağlayıp çok reklam almak. Onun için halkın dinlemekten büyük zevk aldığı hurafeler, masallar anlatanları konuştururlar. Benim özel program yapmam mümkün değil. Bu iş özel bir kanala ihtiyaç gösterir. Show programlarıyla din öğretilemez.

Bana okurlarımdan gelen soruları bu siteden (www.suleymanates.com)  cevaplıyorum. Her gün bu sitede yazılarım, sorulara cevaplarım çıkar. Takibedebilirsiniz yararlanırsınız. Ama telefonla soru sormak işi beni çok meşgul edebilir. Birisine telefonumu versem, öteki de ister. O zaman da işimi bırakıp telefonla meşgul olmam gerekir. Bu yaştan sonra bir şey beklemiyorum. Ne kadar yapabildiysem yeter sanıyorum. Size başarılar diler, selam ve sevgiler yollarım efendim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş