KISKANMAK DEĞİL, İMRENMEK GÜZELDİR (1) PDF 
Perşembe, 17 Aralık 2020 00:00

KISKANMAK DEĞİL, İMRENMEK GÜZELDİR (1)

Hocam size bir konuda danışmak istiyorum. Gerçekten manevi bir desteğe ihtiyacım var. Sevdiğim ve evlenmeyi düşündüğüm biri var. Sevdiğim insan, iş bulabilmek için birçok sınava girdi. Hep 2 - 3 puanla kaybetti. Bu konuda o da çok çaba harcıyor ben de. Sürekli dua ediyoruz. Ama olmuyor. Acaba duamızı mı bütün dileyemiyoruz? Nasıl dua etmemiz gerekiyor? Çok çaresiz kaldım, nasip değilmiş diyorum ama neden sürekli nasiplerimiz kapanıyor? Bir insan nasipsiz olur mu? Ne yapabiliriz bu konuyla ilgili? Bir diğer konu da normalde kimse hakkında kötü düşünmemeye çalışırım, kimsenin nasibinde gözüm yok fakat bu iş konusunda "birisi şurada şöyle güzel bir iş bulmuş" deseler "neden bize böyle denk gelmiyor?" diye içim gidiyor. Bu yanlış mı? Kötülüğünden değil de içimden hep "Allah'ım ona verirken bize de versen!" diyorum. Bu günah mı? Acaba iş konusunda başkasının nasibinde gözüm kalıyor da o yüzden mi bizim nasibimiz açılmıyor? Bu konuda bana bir akıl verirseniz biraz olsun huzur bulacağım. Hakkımızda hayırlısı olması için, her şey için çok sağ olun. Allah razı olsun sizden.

Cevap: Şimdi kriz zamanı. İş bulamayan sadece siz değilsiniz. Milyonlarca insan var işsiz. Sabırdan başka çare yoktur. Ben öyle etkili dua falan bilmem. 7 bin Fatiha okumayı da sizin mektubunuzdan öğrendim. Siz elinizden geleni yapın. Ol-muyorsa üzülmeyin, şimdi olmasa bile zamanı gelince olur. Her şeyin zamanı var. O zaman gelince ne bir an geri kalır, ne de ileri geçer, hemen oluverir. Allah'a tavekkül et, içtenlikle O'na yalvar. Ama işin olması için de elinden gelen çabayı göster. Sabret, bir gün işin olur. Başkasını kıskanmak günahtır ama sizin yaptığınız kıskanma değil, imrenmedir. İmrenme güzel bir şeydir.

Hased kötü, imrenme güzeldir

Hased, bir ni'metin, onu hak etmiş olanın elinden gitmesini istemek, birinin ni'metini, mutluluğunu, herhangi bir güzel, üstün tarafını çekememek demektir. Hased, içte sadece bir duygu kalıp eyleme geçmedikçe sadece hasetçinin kendisine zararı olur. Ama hased duygusu kabarıp hased edilene (kıskanılana) karşı kin, gazab ve düşmanlığa dönüştüğü zaman şerri çok büyüktür.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş