KUR’ÂN'DA DÖVME İLE İLGİLİ BİR ÂYET VARMI? PDF 
Çarşamba, 16 Aralık 2020 00:00

KUR’ÂN'DA DÖVME İLE İLGİLİ BİR ÂYET VARMI?

Hocam bir konuda yorumlarınıza ihtiyacım var. Dövme Kur’ân’da geçmiyor, bunun günah olup olmadığını nasıl öğreneceğim? Ya da bunun günah olduğu nerede yazıyor?. Eğer ben bunu kötü amaçla yaptırmadıysam, bundan sonra namazıma, Kur’ân-ı Kerim'i okumaya, dua etmeye devam edemeyecek miyim? Dedikleri gibi öldükten sonra yatacak yerim gerçekten olmayacak mı? İnsanlara bu konuda yanıldıklarını nasıl anlatacağım?. Ya da en azından günah olmadığını?. Ya da doğrusunun ne olduğunu?. Bu konuda düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.. Teşekkürler... Saygılarımla...

Cevap: Kur'ân'da dövme ile ilgili bir âyet geçmez. Nisa Suresinin 120. âyetinde, Allah'ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi olduğu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kur'ân tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler bu âyeti açıklarken bazı hadisler (Peygamber'e nispet edilen sözler) aktarırlar. Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber'in, kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, dövme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gerçekten Peygamber'in böyle söylediğine ben şahsen ihtimal vermiyorum. Çünkü bu rivayet Kur'ân'a aykırıdır. Kur'ân da Peygamber de insanları süslenmeğe, güzel görünmeğe teşvik etmektedir. Ayrıca Peygamberimiz kimseye lanet okumazdı. Kendisi: “Ben lanet okuyan değil, âlyemlere rahmet olarak gönderildim” buyurmuş, attıkları oklarla başını yarıp dişini kıranlara lanet okumamış; onların yola gelmesi için Allah’a yalvarmıştır. Yüzünün kıllarını çekmek, kaşları inceltmek kadınların vazgeçmeyeceği bir makyaj, süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenme de zamana ve bölgelere göre değişir.

Sözün özü: Dövme İslâm'da mekruh (hoş olmayan bir şey) kabul edilir ama Kur'ân'ın haram saydığı, yapanların günahkâr olacağı eylemlerden değildir. Hiçbir şey ibadete engel olamaz. İbadette önemli olan gönülden Allah'a yönelmektir. Abdestinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı sakın kesmeyiniz. Bu konuyu da başka kimseye sormanıza gerek yoktur. İşte gerçeği öğrendiniz. Siz gönlünüze bakınız, Allah ile kulu arasında aracı yoktur. Peygamberimiz, "Önce kendi vicdanınıza danışınız" buyurmuştur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş