HZ. ALÎ'NİN TEVAZUU (5) PDF 
Cuma, 11 Aralık 2020 00:00

HZ. ALÎ'NİN TEVAZUU (5)

(...dünden devam)

"Allah, entarisinin eteğini böbürlenerek yerde sürütüp gezen kimseye bakmaz." (Buhârî, Libâs: 5, 20; Müslim, Libâs: 45, 46, 48; Ebû Dâvûd, Libâs: 27; İbn Mâce, Libâs; 6,7; Muvatta', Libâs: 10–12; Müsned: 2/10, 45, ...) demiştir.

Allah Elçisinin: "Kimin kalbinde hardal dânesi ağırlığınca bir kibir olursa Allah onu yüz üstü Cehenneme devirir!" buyurduğu Abdullah ibn Amr tarafından rivayet edilmiştir (İbn Hanbel, Müsned: 2/215. Beyhakî de hadîsi Şuab'de rivayet etmiştir. İhyâ: 4/417).

Kur'ân mü'minleri alçak gönüllülükle nitelendirmektedir: "Rah­mân'ın kulları öyle kimselerdir ki, yer­yüzünde mütevâzi ola­rak yürür­ler, câhiller kendilerine laf atarsa 'Selâm' derler. Gecelerini Rablerine secde ederek, Onun dîvânında durarak geçirirler: 'Rabbimiz, cehennemin azâbını bizden uzaklaştır, doğrusu onun azâbı sargındır. Orası ne kötü bir karargâh ve ne kötü bir makāmdır!' derler. Ve harcadıkları zaman ne israf ederler ne de cimrilik ederler; harcama­ları, bu ikisinin arasında dengeli olur. Ve onlar Allah ile beraber başka tanrıya yalvarmazlar. Allah'ın harâm et­tiği canı haksız yere öldürmezler ve zinâ etmezler..." (Furkan: 63-68).

Bu âyetlerde mü’minlerin nitelikleri, güzel huyları anlatılıyor. Önce onlar, Rahmân’ın kulları olarak nitelendiriliyor. Rahmân, çok merhametli demektir. Çok merhametli Allah’ın kulları, elbette O’nun gibi merhametli olurlar. Bu kelime, anılan kulların ahlâkına bir yumuşaklık ve letâfet vermektedir. Rahmân’ın kulları, yeryüzünde böbürlenerek değil, vakar ve tevâzu ile yürürler, kötü huylu, kaba, inkârcı insanlar kendilerine sataşırsa onlarla bir olmaz, sadece “Selâm” deyip geçerler. Gecelerini Rablerine ibâdetle geçirir, kendilerini cehennem azâbından korumasını O’ndan niyaz ederler. Hareketleri ölçülüdür, harcamaları dengelidir. İsrâf ve cimrilikten sakınır, ölçülü harcarlar. Allah’tan başkasına tapmazlar, Allah’ın yasakladığı cana kıymazlar, zinâ etmezler.

İşte Hz. Alî bu vasıfların hepsini tam olarak kendisinde taşıyan olgun bir mü'min idi. Çünkü o, üstün ahlâkı tamamlamak için gönderilmiş bulunan Rahmet Peygamberinin eğitiminde yetişmişti.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş