KİN DOLU BİR E-MAİL (3) PDF 
Çarşamba, 09 Aralık 2020 00:00

KİN DOLU BİR E-MAİL (3)

(...dünden devam)

Şu hususu da vurgulayayım ki: Bu rivayetin sıhhat derecesi ne olursa olsun, benim Hz. Alî ve Ehl-i Beyt'e karşı aşk derecesindeki sevgim, hiçbir rivayetle ilintili değil, Kur'ân'ın emri gereğidir. Çünkü Kur'ân, bize Allah Resulünün Ehl-i Beytini sevmemizi emretmektedir. Bizim onlara sevgimiz İslâmî ölçüde, şirke kapı açmayan katıksız, tertemiz sevgidir. Bu konuda kimsenin değerlendirmesine ihtiyacımız yoktur.

Ehl-i Beyt sevgisi, Sünnî, Şîî, Alevî bütün Müslümanların ortak değeridir. Kimse Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisini tekeline alamaz. Çünkü o büyük insanlar, herkese ışık sunan yıldız insanlardır.

Ömer'in adaleti

Amr bn Âs'ın oğlu Muhammed, bir Mısırlıyı kamçı ile: "Al sana! Ben en şereflilerin oğluyum!" diyerek dövmüştü. Amr bn Âs, oğlunu, Halifeye şikâyet edeceğinden korkarak Mısırlıyı hapsetti. Adam hapisten çıkınca Me­dîne'ye gidip yaşadığı olayı Ömer'e anlattı. Adamı bekleten Ömer, Amr bn Âs'ı ve oğlunu Medîne'ye getirtip Mahkemeye takdim etti. Onlar duruşmada iken Ömer: "Mısırlı nerede?" diye çağırdığı Mısırlıya kamçıyı verdi ve:

‒ İşte kamçı, al ve bununla en şereflilerin oğluna vur! Dedi.

Mısırlı Amr oğlu Muhammed'i güzelce döverken Ömer: "En şereflilerin oğlunu döv!" diyordu. Adam kısası uyguladıktan sonra kamçıyı Halifeye uzatınca Halife ona dedi ki:

‒ Amr'ın keline hakkını helâl et. Vallahi babasının mevkiinden ötürü seni dövdü!

Amr da şöyle dedi:

‒ Ey Mü'minlerin emîri, hakkı tam yerine getirdin!

O zaman Mısırlı da şöyle dedi:

‒ Ey Mü'minlerin emîri, ben beni döveni dövdüm.

Amr şöyle dedi:

‒ Vallahi döverken sen onu bırakmadıkça biz araya girmez, sana engel olmazdık, dedi.

Bu söz üzerine Halife Ömer, Amr bn Âs'a:

‒ Ey Amr, analarının hür doğduğu insanları ne zamandan beri köle yaptınız! Dedi.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş