Rüya ve Kitap *** Cem ve hacizli malı satın almak

Rüya ve Kitap

Sayın Hocam Merhaba, Allah’ın Selamı üzerinize olsun. Bu sefer size bir soru sormak için mail atmıyorum. Sürekli sizin kitaplarınızı okuyorum ve bu gece rüyamda sizi gördüm. Siz bir kitapçıda masada oturuyorsunuz, yüzünüz çok temiz, insana güven ve huzur veriyor. Ben geliyorum, kitaplarınızdan alacağım fakat hepsi bitmiş. Beni tanıdınız mı diyorum, ismimi söylüyorum. "Evet, tanıdım" diyorsunuz. Dışarıda kitaplarımdan vardır diyorsunuz. Kitapçının dışına çıkıyorum ve bir tane kitabınız kalmış. Diğer hepsi tükenmiş. Kalan kitabınız da turuncu ciltli, kalın bir kitap. İçini açıp bakıyorum, bana bu çok ağır, anlamam herhalde diyorum. Orada rüyam bitiyor. Allah sizden, bizi aydınlattığınız için razı olsun Hocam, Saygılarımla, Bülent KURT

Cevap: Rüyanız, bize olan yakınlığınızı ve hüsni zannınızı gösteriyor. Sanıyorum, sadık bir rüya, rüya değil bu ayniyle vaki. Allah feyzinizi artırsın. Her şey gönlünüze göre olsun. Selamlar.

 

Cem ve hacizli malı satın almak

Sayın Hocam, size 2 sorum olacak;

1. İkindi vaktinde, önce öğle sonra ikindi namazlarımı cem etmek üzere mescide gittiğimde, ikindi vaktinin farzını kılan bir cemaat gördüğümde tek başıma mı cem etmeliyim, yoksa önce cemaate uyup ikindi vakit namazını kılıp sonra öğleni mi kılmalıyım?

2. Bankaların sattıkları hacizli mallardan araba ve daire (ev) satın almak ne derece doğrudur? Benzer şekilde yeddi eminden satın alınan bir mal günah mıdır? Saygılarımla, Taner Canbek

Cevap: Eğer namazını cem edeceksen önce öğle sonra ikindi kılınır. Ama cemaat ikindi namazını kılıyorsa siz de cemaate uymak istiyorsanız, imama uyar, ikindiyi kılarsınız. Ardından da öğleyi kılarsınız fakat bu cem olmaz.

Hacizli malı satın almak yasal ve caiz olsa bile ben bunun takvaya uygun olduğunu söyleyemem. En iyisi böyle kuşkulu şeylerden uzak durmaktır. Mailnizde “yedd-i emin” tabirini kullanıyorsunuz. Bu yanlıştır. Yedd-i emîn değil, yed-i emîn olmalıdır. Yed, el demektir. Farsça terkib olan Yed-i emîn güvenilir el yani sağlam kişi, malın emanet edildiği güvenilir insan demektir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş