HIRISTİYAN BİR BEYLE EVLENMEK (1) PDF 
Cuma, 04 Aralık 2020 00:00

HIRISTİYAN BİR BEYLE EVLENMEK (1)

Sayın Hocam, Ben Almanya’da ikamet eden bir bireyim, size bir sorum olacak. Kızım bana telefon açtı bir iş arkadaşıyla evlenmek istediğini bildirdi. Yalnız onun Hıristiyan olduğunu, sünnetli olduğunu Müslümanlığa şimdilik geçmeyeceğini fakat çocukları olursa onun Müslüman olarak yetiştirileceğini hatta erkek çocuğu olursa sünnet dahi yapılacağını bana garanti olarak verdi. Ben de sizin 25 senedir bulunan 6 ciltlik Kur’an tefsirinden edindiğim bilgiye göre onun ehli kitaptan olanlarla yani Hristiyan veya Yahudi birisiyle evlenebileceğine buna ait Kuran’da kesin bir hükmün olmadığına dayanarak eşimle ben kabul ettik. Daha sonra bunların resmi nikâhları oldu, ondan bir gün sonra dini nikâhın kıyılması için Cami Hocamızı eve getirdim fakat kendisi dini nikâhı yapmadı ve benim yanlış bilgilendirildiğimi söyledi. Bunun üzerine tabi kızım ve ailem bana bu hususta çok kızdılar, hatta kızım küstü bile. Daha sonra Ataşeliğe telefon açtım durumu izah ettim bunun onu aşacağını bana bağlayıcı bir şey söylemeyeceğini Diyanet İşleri Yüksek Kuruluna telefon açmamı söyledi. Ben bir gün sonra Ankara’yı aradım bana bunun doğru olmadığını ve Süleyman Ateşin yapmış olduğu yorumun onları bağlamadığını bu yorumun yanlış olduğunu söylediler. Ben de onlara sizin bir Diyanet İşleri Başkanı, bir İlim insanı olduğunuzu söyledim. Esas olanın olursa evlilikten olacak olan çocuğun Müslüman olarak yetiştirilmesinin olduğunu söyledim fakat kabul bulmadı. Sonuç itibariyle ben hatta siz de vebal altında kaldık. Sizden beni ve ailemi hatta kızımı bu konuda ışık tatarak aydınlandırmanızı rica ediyorum ve size saygılarımı sunuyor en güzel günlerin sizin olması dileğiyle hoşça kalın...

Cevap: Ben sizi nasıl rahatlatırım? Ben bu konuda çoğunluğun, Müslüman kadının Hıristiyan erkekle evlenemeyeceği kanaatinde olduğunu, ama bu konuda Kur'ân'da kesin bir hüküm bulunmadığını söylüyorum. İşte Maide Suresinin 5. âyeti: "Bugün size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı. Kendilerine Kitap verilenlerin yemeği size helâl, sizin yemeğiniz de onlara helâldir. İnanan, namuslu, hür kadınlar ve sizden önce kendilerine Kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar - zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, namuslu bir biçimde (evlenmek üzere) mehirlerini verdiğiniz takdirde- size helâldir. Kim inanmayı kabul etmezse, onun ameli boşa çıkmıştır ve o, âhirette kaybedenlerdendir.” (Mâide: 5) 

Şimdi bu âyette Müslüman kadının Kitap ehli erkekle evlenemeyeceğine dair bir hüküm var mı? Yok. Müslüman erkeğin, Kitap ehli kadınla evlenebileceği açıkça belirtilmiş ama Müslüman kadının Kitap ehli erkekle evlenip evlenemeyeceği hakkında bir hüküm belirtilmemiştir. Kur'ân böyle bir yasak koymadığına göre insanların kendi kafalarından yasak koymaya hakları yoktur. Kur'ân kendi düşünceleriyle din hakkında yasaklar koyanların iflah olmayacaklarını vurgulamaktadır (Nahl Suresi).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş