ALMAN ORDUSUNDAKİ MÜSLÜMAN ASKERLERİN DURUMU (4) PDF 
Cumartesi, 28 Kasım 2020 00:00

ALMAN ORDUSUNDAKİ MÜSLÜMAN ASKERLERİN DURUMU (4)

(...dünden devam)

2. Müslüman askerler, tüm askerler için pişirilen umumi karavanadan yemek yiyebilirler mi? Bu yemek Müslümanlar için özel hazırlanmıyor.

Cevap: Eğer pişirilen yemekte domuz eti veya yağı yok ise Müslüman askerler, tüm askerler için pişirilen genel karavanadan yemek yiyebilirler. Çünkü Mâide Suresinin 5. âyetine göre Kitap ehlinin pişirdiği Müslümanlara, Müslümanların pişirdikleri de Kitap ehline (Yahûdî-Hıristiyanlara) helâldir.

Ama karavanada domuz eti veya mamulü varsa Müslüman'a domuz eti yemek harâmdır. O zaman Müslümanlara ayrı karavana gerekir.

Şayet savaş gibi çok zorunlu haller olur da domuz etinden başka yiye­cek olmazsa o tür zorunlu durumlarda domuz eti de yenilebilir. Fakat bu, sadece çok zorunlu durumlar için geçerlidir.

3. Asker Cuma namazını nasıl kılacak?

Cevap: A) Askere Cuma namazı için izin verilmezse, kışlada, askerlerden biri imam olup Cuma namazını kılarlar. Eğer orduda Cuma kılma imkânı yoksa askere, gidip namaz kılması için izin verilir. Yakında cami yoksa tek çare, askerlerin, kışlada arkadaşlarından birinin imamlığında Cuma namazlarını kılmalarıdır.

B) Tatbikat gibi önemli bir görev dolayısıyla Cuma namazı için izin verilmezse, askere Cuma namazı farz değildir. Cuma namazı yerine öğle namazı kılınır.

C) Askerin namaz kılabileceği bir cami varsa, mezhep önemli değildir. Hangi mezhepten olursa olsun, Müslümanlar birbirlerinin arkasında namaz kılarlar. Mezhepler din değil, sadece bazı meseleleri izah yöntemidir. Bu, dinin özünde ayrılık yaratacak boyutta değildir.

4. Asker kışlada kendi odasında namaz kılabilir mi? Yoksa özel bir yer ayrılması mı gereklidir?

Cevap: Asker kışlada kendi odasında namazını kılabilir. Bunun için özel bir yer gerekmez. Ancak cemâatle namaz kılmak da önemlidir. Bu durumda askerlerin birlikte namaz kılmaları için özel bir yer (mescit) ayırmak gerekir.

5. Asker Ramazan orucunu nasıl tutacaktır?

Cevap: Herkes nasıl oruç tutuyorsa, asker de Ramazan orucunu öyle tutar.

A) Eğer asker güç bir görevde, B) Yahut tatbikatta veya yola gidiyor ise o zaman oruç tutma zorunluluğu yoktur. Orucunu yer, sonra imkân bulunca yediği günler kadar oruç tutar (yani yediklerini kazâ eder)

 

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş