ALMAN ORDUSUNDAKİ MÜSLÜMAN ASKERLERİN DURUMU (3) PDF 
Cuma, 27 Kasım 2020 00:00

ALMAN ORDUSUNDAKİ MÜSLÜMAN ASKERLERİN DURUMU (3)

(...dünden devam)

Hattâ Hz. Peygamber’in, normal zamanlarda da bazen öğle ile ikindiyi, akşamla yatsıyı birleştirdiğine dair hadisler vardır.

İmdi tatbikatta, Hendek Olayında olduğu gibi birkaç vakit kaçırılmış ise, gece olunca kılınmayan namazlar, birlikte kılınabilir. Ancak bunlar öncelik sırasına göre kılınmalıdır.

Peygamber(sav)in bazı zamanlarda, özellikle sefer esnasında iki namazı birlikte kıldığına dair hadîsler çoktur. Ashâb-ı kirâmdan Abdullah ibn Ömer (r.a.) diyor ki: “Allah’ın Elçisi (sav) sefer esnasında acele yürümek gerektiğinde akşamla yatsıyı beraber kılardı.” Hz. Enes de şöyle demiştir: “Peygamber (sav) seferde iki namazı beraber kıl­mak istediği zaman öğleyi erteler, ikindi vakti girince öğle ile ikindiyi birlikte kılardı.”

Abdullah ibn Abbâs da: “Allah’ın Elçisi (sav), bir korku ve sefer olmadığı halde Medîne’de öğle ile ikindiyi birlikte kıldı” demiş, Hz. Peygamber’in neden böyle yaptığını soran kimseye: “Ümmetine güçlük çıkarmak istemediği için böyle yaptı!” yanıtını vermiştir. Bu konuda Buhârî ve Müslim’den ayrı olarak öteki hadîs mecmu‘alarında da birçok hadîs mevcuttur.

B) Su ile abdest almak, Mâide Suresi altıncı âyetin emridir. Ancak yine aynı âyete göre su bulunmayınca yahut suyu kullanma imkânı olmayınca toprağa teyemmüm edilerek namaz kılınır. Yani temiz toprağa sürülen avuçlar yüze sürülür; sonra tekrar toprağa sürülen avuçlar iki kola sürülür. İşte bu sembolik temizlenme olan teyemmüm, abdest yerine geçer.

C) Hareket halinde yalnız askerler değil, tüm yolcular da namaz kılabilirler. Askerleri taşıyan nakil aracı hangi yöne giderse gitsin, asker aracın içinde oturduğu yerde namazını kılabilir. Eğer vücudunu eğip doğrultacak durumda değilse, sadece duâlarını okuyup başının hareketleriyle namaz kılabilir.

Tatbikat esnasında askerin sadece “Allahu ekber” de­mesi dahi namaz yerine geçer. Bu durumda namazın hareketleri kalkar, özü olan zikre, yani Allah’ı anmaya dönüşür. Tâhâ Sûresinde namaz kılmaktan maksat, Al­lah’ı anmak olduğu vurgulanmaktadır: “(Yalnız) Bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl.” (Tâhâ: 14) İşte namazın asıl amacı Allah’ı anmak olduğundan, çarpışma gibi önemli zamanlarda namaz, bu aslına dönüşmektedir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş