ALLAH VE MELKELERININ PEYGAMBER’E SALÂTI (2) PDF 
Salı, 24 Kasım 2020 00:00

ALLAH VE MELKELERININ PEYGAMBER’E SALÂTI (2)

(...dünden devam)

Allah'ın Peygamber'e salâtı, ona rahmet etmesi (acıması), onu melekler yanında övmesi; meleklerin salâtı, ona duâ ve istiğfar etmeleri, onu desteklemeleridir. Allah'ın rahmet ettiği, huzurundakilere övdüğü bir zatâ elbette saygı göstermek, onu incitmekten son derece sakınmak ve ona salât ve selâm getirmek (yani Allah'tan rahmet ve esenlik dilemek) gerekir.

Bu âyetin hükmüne göre Allah'ın Elçisine ömürde bir kere olsun salât ve selâm etmek farzdır.

Bazı âlimlere göre onun ismi her anıldıkça salât ve selâm getirmek gerekir. Bazılarına göre de onun ismi anıldığı zaman sadece bir kere salât ve selâm getirmek yeterlidir. Her adı anıldıkça salât ve selâm gerekmez. Duâların başında ve sonunda da ona salât ve selâm getirmelidir (Kurtubî, el-Câmi': 14/233).

Bu görüşler içinde en uygunu orta görüştür. Yani onun adının anıldığı mecliste sadece bir kere salât ve selâm getirmek gerekir. Her defasında ikide birde salât ve selâm okumak zor da olabilir, meclisin sükûnetini de bozabilir. İfrâta gerek yoktur. Ben ashâbın, ikide birde ona salât getirdiklerini sanmıyorum. Buna göre yazılacak dini kitaplarda da onun adı her geçtikte (s.a.v.) koymak veya bunu açıkça yazmak zarurî değildir. Her bölümde onun adının geçtiği ilk yerde salât ve selâm işâreti koymak yeterlidir.

Ebû Hüreyre’den rivâyet edilen bir hadiste Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Bana bir salât okuyana Allah on salât eder” (Ebû Dâvûd, Vitr: 26). Tirmizînin rivâyetinde hadîs şöyledir: “Ben, kimin yanında anılırsam o kimse bana salât getirsin. Kim bana bir salât okursa Allah ona on salât eder” (Tirmizî, Salât: 352; Nesâ’î, Ezân: 37; Müslim, Salât: 17)

Ebû Talha el-Ensârî anlatıyor: “Bir gün Allah’ın Elçisi(sav)in yanına gittim, yüzünde sevinç belirtileri parlıyordu. Dedim ki:

– Ey Allah’ın Elçisi, seni hiç bugünkü kadar sevinçli ve neş’eli görmemiştim? Buyurdu ki:

– Niçin sevinçli ve neş’eli olmayayım ki yanımdan henüz ayrılan Cebrâ’îl bana dedi ki: ‘Ey Muhammed, ümmetinden kim sana bir salât getirirse Allah ona on iyilik sevâbı yazar, onun on günâhını siler, onu on derece yükseltir ve bir melek onun sana söylediğinin aynını ona söyler.’ Dedim ki: ‘Ey Cebrâ’îl, o melek kimdir?’ Dedi ki: ‘Allah ‘azze ve celle senin yaratılı­şından itibaren tâ dirileceğin güne kadar bir melek me’mur etmiştir ki ümmetinden sana salât eden herkes için şöyle desin: Allah sana da salât etsin’.”(et-Terğîb: 2/497. Hadisin metni Taberânî’den alınmıştır. Az farkla Nesâ’î ve Dârimî’de de vardır. Dârimî, Rekaik: 58)

Kanâatimize göre, özellikle son rivâyetlere sonradan katmalar olduğunda şüphe yoktur. Bunlar, Peygamber’e salât ve selâm okumayı teşvik için üretilmiş sözlerdir. Bunlar motamot doğru olmasa da bu rivâyetlerin tümü, Hz. Peygamber’e salât ve selâm okumanın fazilet ve sevâbını belirtir. Bu bakımdan rivâyetleri buraya aldık. Ancak bu rivâyetlerde katmaların ve abartıların olduğu da açıktır. Allah’ın en büyük Elçisine yüzbinlerce salât ve selâm olsun.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş