Bu sözler gerçek hadis mi? *** Yeni doğum kontrol yöntemi caiz mi?

Bu sözler gerçek hadis mi?

Hocam önce selam ve saygılarımı sunarım. Çoktandır sizden öğrenmek istediğim bir konu yazmamıştım, bunu yazmadan önce inşaallah sıhhatiniz yerindedir. Cenabı haktan, sağlığınızın iyi olmasını niyaz ederim.

Sayın profesör....

1- Abdülkadir Geylani hazretleri buyurdular-(---hadisi şerif: )kul işlediği günah sebebiyle bol rızıktan mahrum olur.

Geçen gün dünya - babası Lübnandan Meksikaya giden ve - aslında SÜRYANİ OLAN bilmem ne ismindeki Hıristiyan, dünya milyarderi seçilmişti. Onu takip eden onlarca gayrı müslimler – ve de müslümanlar vardı.

Şimdi bu adam, ve özellikle Hıristiyanlar Hz. Peygamberi reddederler. Hacca gitmez, namaz kılmaz, oruç tutmazlar. İşi gücü paradır bu adamların. Cenabı hak bunlara milyar, bin milyarlar vermiştir. Öte yandan Müslüman olup savm salat hac zekât yapan adamlar müslümanlıkta doludur. Bunların birçoğu evine ekmek götüremez. Örnekleri dopdoludur. Bu sebeple yukarıda yazılan gerçekten hadisi şerif midir?   Sayın hocam, lütfen beni hoşgörün, lütfen cevap verin.

2- Tevazuun başı: iyilik ve takva ile anılmayı çirkin görmen.(hoşlanmaman)dır hadisi şerif ithafüs-saade bu sözden hiçbir şey anlamadım. Fazilet takviminin 25/2/2012 tarihli yaprağında gördüm. Bu da gerçekten hadis midir? Bu sözün anlamı nedir?

Sayın profesör, saygılarımı sunarken, özür dileyerek cevabını bekliyorum. Lütfen beni mazur gör,   Kemal Alan

Cevap: Allah hiçbir kulunun rızkını kesmez. Ne kadar günah işlese de yine onu yaşadığı sürece besler. Ancak günahları ve hataları onun maneviyatını etkiler, huzurunu bozar. Kazancında bereket olmaz. Kendini tamamen Allah’a vermiş, O'nun kaderine tam teslim olmuş bir insanla günah denizine batıp çıkan insanın huzuru bir değildir. Verdiğiniz bir örnekle de bütün Hıristiyanların bolluk içinde yaşadıklarını sanmak hatadır. Onlar arasında da nice gömleği yırtık gezenleri gördüm. Kaldı ki yazdığınız hadis de gerçekten kuvvetli bir hadis değildir. İnsanları günahtan uzaklaştırmak amacını taşıyan bir sözdür. Bu gibi sözlere terğib ve terhib rivayetleri denilir. Bu tür sözlere çok yabancı söz karışmıştır.

Yazdığınız ikinci söze gelince zaten kaynağı bunun sağlamlığını(!) gösteriyor. Takvim yapraklarından din öğrenilmez. Sağlam kaynaklara bakmak gerekir.

 

Yeni doğum kontrol yöntemi caiz mi?

Hocam aşağıda detaylı şekilde yazılı olan yöntemle doğum kontrolü yapmak caiz midir? Aşağıdaki yöntemde kullanılan çubuk, istendiğinde çıkarılabilir ve 1-2 haftada doğurganlık yeniden kazanılabilir benim bildiğim. Hocam bu soruyu soruyorum çünkü bu yöntemi çok yeni duydum; caiz olan eski klasik yöntemlerden yani azil ve azle benzer bir yöntem olan prezervatiften farklı olduğundan danışma ihtiyacı duydum.

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacıyla implant adındaki cilt altına yerleştirilen ve hormon salgılayan çubuklar uzun zamandır ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. Toplam 6 tane olan bu çubuklar kol iç yüzeyinde cildin hemen altına yerleştirilerek 5 yıl boyunca koruma sağlar. Ülkemizde İmplanon ticari adı ile piyasaya sürülen yeni bir implant ise sadece tek bir çubuk ile 3 yıl süreyle koruma sağlamaktadır. Nasıl etki eder?

Cilt altına yerleştirilen implant 3 yıl boyunca progesteron hormonu salgılayarak gebeliğe karşı koruma sağlar. Progesteron yumurtlamayı engellemesinin yanısıra rahim ağzı salgısının yapısını değiştirerek spermin rahim içinde ilerlemesini bozar. Ayrıca rahim iç zarının incelmesini sağlayarak döllenmiş yumurtanın burada tutunmasının önüne geçer. Yumurtlamayı engelleme yeteneği kombine hormonal yöntemlere göre daha düşüktür.

Cevap: Bu yeni yöntem, kuşkulu bir yöntem. Benim bildiğime göre sperm rahim içinde değil, rahim kanalında yumurta ile birleşir. Döllenmiş yumurta gelip rahmin arkasına tutunur ve bölünmeğe başlar.

Her ne ise amaç, bu yöntem ile korunma sağlayıp çocuk olmasını önlemektir. Sağlığa zararlı değilse buna haram diyemeyiz. Haram diyebilmek için kesin kanıt gerekir. Ancak burada döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını önleme eylemi var ise elbette bunda kuşku bulunmaktadır. Çünkü bu, hafif, basitçe kürtaja benzer. Gerçi kürtaj da ilk döllenme anında veya 3-4 haftalık olursa caiz görülmüştür ama önemli bir sebep bulunmalıdır.

Doğrusu azil ve prezervatif yöntemi daha masum kalmaktadır. Ama bu yeni yönteme de haram diyemiyorum, çünkü kesin delilim yok. Helaldir de diyemiyorum, çünkü döllenmiş yumurtanın alınması, gizli kürtaja benziyor. O halde bu yöntem kuşkulu bir yöntemdir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş