DİNDE ZORLAMA VAR MI? PDF 
Cumartesi, 14 Kasım 2020 00:00

DİNDE ZORLAMA VAR MI?

Sayın Hocam, İslâmiyet'te zorlama olmadığını ve dinimizin hoşgörü dini olduğunu Kur'ân'dan anlayabiliyoruz. Ama Nur Suresinin ilk âyetlerinde zina yapanların cezalandırılmaları istenmektedir. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Ayrıca ülkemizde böyle bir ceza uygulaması olmadığı için bizler Kuran'a karşı mı gelmiş oluyoruz? Çünkü âyetlerde çok açık bir biçimde cezanın uygulanması isteniyor. Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim...

Cevap: Zorlama olmayan husus, inanıp inanmama meselesidir. Hiç kimse İslâm'a inanmaya veya namaz kılmaya, oruç tutmaya zorlanamaz. Ama zina konusu, başkalarının hakkına, toplum hukukuna tecavüzdür. Toplum düzeninin korunması için yasaların uygulanması gerekir. Devlet, vergisini vermeyenden vergiyi zorla alır. Cinayet işleyen cezalandırılır. Cezalandırılmazsa herkes adam öldürmeğe kalkar. Düzen kalmaz. Zina da öyle. Yapan ceza görmezse namuslara saldırı başlar. Toplumun namusu nasıl korunacak? Ama Allah ile kul arasındaki konularda ceza yok, zorlama yoktur. O konudaki hatâların cezası tamamen Allah'a aittir. Dileyen inanır, dileyen inkâr eder. Ama inanmasa da zina ettiği takdirde İslâm toplumunda cezalandırılır. İnanmasa da cinayet işlerse cezasını çeker, hırsızlık ederse cezasız bırakılmaz.

Cezadan maksat toplumda fuhşun işlenmesini ve yayılmasını önlemek, namusu korumaktır. Bu cezayı mahkeme kararıyla devlet uygular. Bireyler kendi isteklerine göre ceza uygulayamazlar. O zaman kargaşa olur, düzen kalmaz. Amaç düzeni sağlamak ve fuhşu önlemek olduğuna göre bunun tedbirini devlet alır. Cezaları mahkeme kararıyla devlet uygular. Bireyler kendi kendilerine ceza uygulayamazlar. Artık birçok dünya devleti gibi Türkiye Cumhuriyeti de laikliği seçmiştir. Halkı temsil eden Parlamento bu ilkeyi benimsemiş ve bunu anayasasının değişmez maddeleri arasına almıştır. Laik devletler din hukukunu uygulamazlar, kanunlarını kendileri yaparlar. Bireyler, devletin uygulamalarından sorumlu değillerdir. Aşırı düşüncelerin kimseye bir yararı olduğunu sanmıyorum.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş