Bankada çalışmak *** Namazımız Peygamber dönemi namazından farklı mı?

Bankada çalışmak

Merhaba Hocam öncelikle Allah sizden razı olsun ve dünya ve ahiret mutluluklar versin ben okuldan yeni mezun olmuş bir matematikçiyim, benim içimde Allah korkusu var. Bir bankadan çalışma teklifi aldım; yalnız bankacılık faiz üzerine kurulu olduğu için çalışmakta tereddüd ediyorum.

Cevap: Aynı soruları birkaç insandan daha almıştım. Değerli genç, bankalar Millet Meclisinin çıkardığı yasalara göre kurulmuş mali kuruluşlardır. Modern ekonomi bankasız olmaz. Bildiğime göre bankasız ekonomi yoktur. Bütün devlet memurları maaşlarını Merkez Bankası kaynağından almıyorlar mı? Emekli sandığı acaba gelirini nasıl elde ediyor da maaş ödüyor? Devletin tüm mali kurumları yasal faizle çalışır, aksi halde varlıkları sürdürülemez.

Siz bir iş bulmuşsunuz, girip çalışın. İşinizi dürüst yaptıktan sonra alacağınız maaş helâldir, siz faiz almıyorsunuz, emeğinizin karşılığını alıyorsunuz. Bankada çalışan memur ile emekli sandığında veya herhangi bir devlet kurumunda çalışan memur arasında hiçbir fark yoktur.

 

Namazımız Peygamber dönemi namazından farklı mı?

Bir televizyon kanalında Hz. Muhammed (sav)’in, bugün kılınan namazdan farklı namaz kıldığını söylediler. Bu doğru mu, doğruysa nasıl kılıyordu? Teşekkür ederim. Murat Özgedik

Cevap: O sözü kim söyledi bilemem ama yersiz söylenmiş bir söz. Bugün kıldığımız namaz Kur'ân'da vardır. Rükû ediniz, secde ediniz, tesbih ediniz, Kur'ân okuyunuz. Ve Nisa 102'den her namazın ikişer rek'at olduğu anlaşılır. İşte namazın temeli bunlardır: Ayakta durmak, Kur’ân okumak, rükû ve secde yapmak, Allah’ı tesbih etmek. Bunlar hep Kur’ân ile sabittir. Medine döneminde Peygamberimizin uygulamasıyla sabit olan öğle, ikindi ve yatsı namazlarına ikişer rek’at ilavesiyle dörder rek’at kılınmıştır ama yine ikişer rek’atli dilimlerle, dört kılınmıştır. Kur’ân ile sabit olan namazlar aynen kalmıştır.

Sabah ve gece namazı iki rek’attir. Ancak akşam namazı iki rek’atın ardından bir rek’at ilavesiyle üç rek’at olarak kılınmıştır. Gelen tevatür derecesindeki rivayetler de Peygamberimizin ve ashabının namazları böyle kıldıklarını belirtmektedir. Zaten bugün de namazın temel öğeleri aynen yerine getirilmektedir. Bu bakımdan bugün kılınan namaz ile Hz. Peygamber dönemindeki namaz kılınışı arasında fark yoktur.

Herhalde konuşanın kastı, namazın ardından komutla tesbih çekmeler ve toplu dualar, imamdan ayrı olarak bir de müezzinin komutlarının işe karışmasıdır ki bunlar Peygamber zamanında yoktu. Sonra namaza takipler, eklemeler oldu. Ama namazın temeli Kur'ân'da vardır ve zaten bu temel ögeler herkes tarafından yapılmaktadır. Artı tesbihlerin de zararı yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş