Bulduğum 50 euro’yu ne yapmalıyım? *** Şiilik ve Namaz

Bulduğum 50 euro’yu ne yapmalıyım?

Sayın hocam, ben şu an maddi yönden biraz sıkıntılıyım. Bankada biraz borca girdim. Dün akşam dışarıda yürürken yerden 50€ (euro) buldum. Ben kesinlikle bu parayı alabilmek için sormuyorum. Eğer bu parayı almam haram ise almam. Fakat bankaya borçlu olduğum için ve kendim de biraz zor durumda bulunduğum için acaba bu parayı alıp bankadaki borcumu biraz olsun kapatmam mümkün mü diye sormak istedim. Teşekkürler. A.

Cevap: Aslında o paranın sahibini arayıp bulmaya çalışmak gerekir ama nereden bulacaksın? Araştırmak gerekir. Madem ki durumun müsait değil, borçlusun. O parayı, Allah'ın sana bir armağanı olarak düşün ve onunla bankadaki borcunun bir kısmını kapat, kanaatime göre senin durumunda olan için böylesi uygundur. Allah kolaylık versin.

 

ŞÎÎLİK VE NAMAZ

Sayın hocam, yazılarınızı okumaya başladığımdan beri kendimi daha huzurlu hissediyorum, sizin kitaplarınızı aldım ve sırayla okumaya çalışıyorum,ve görüşlerinizi kendime çok yakın buluyorum. Size sorum şu ,ben Şîî mezhebindenim ama Hanefi mezhebinden birisi ile evlendim ve Konya’da yaşıyorum,bizim namaz kılışımız çok farklı, otururken okuduğumuz şeyler farklı, her 2. rekatta Kunut tutuyoruz, Subhaneke’yi namazın başında okumuyoruz, eli açık namaz kılıyoruz, ve namazları cem ederek sadece farzlarını kılıyoruz, sizce doğru olan nedir, benim bu şekilde devam etmem doğru mudur yoksa sizin namaz kitabınızdaki gibi Hanefi mezhebine göre mi namaz kılmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için. Şunu belirteyim ki hiçbir mezhebe göre hareket etmiyorum, doğru bulduğum şeyleri yapmaya çalışıyorum, sadece namazı o şekilde öğrendiğim için o şekilde kılıyorum. Mechul İ.

Cevap: Sevgili kardeşim, bana göre mezhep önemli değil, önemli olan İslâm'ın temel hükümlerini uygulamaktır. Şîî mezhebi mensupları da bizim kardeşlerimizdir. Onlar ile temel ayrılığımız namaz, oruç gibi ibadetler değil, Peygamber'den sonra gelen imamların masumiyyeti sorunudur. Bana göre inanç Kur'ân'a uygun olmalıdır. Kur'ân hiçbir insana masumiyyet tanımaz. Peygamberler dahi vahiy dışında masum değillerdir, onlardan bile hata ve hatta günah çıkabilir ama onlar hatada bile bile ısrar etmezler.

Ancak onlara gelen vahiyler masumiyyetle yani koruma ile gelir. O vahiylere şeytan sözü karışmaz ve onlar kendilerine gelen vahye asla kendi nefislerinden bir şey karıştırmazlar. Bu konuda onlar masumdurlar. Ama toplumsal hayatta onlar da hata işleyebilirler. Kur'ân, birçok Peygamber'in hatasına işaret etmektedir. Âdem'in yasak meyveden yemesi, Davud'un hata işlemesi, Musa'nın bir adam öldürmüş olması vb. şeyler. Ama onlar hatalarının farkına varır varmaz, derhal istiğfar ederler.

Peygamberler bile masum değilken diğer insanların masumiyyetini inanç haline getirmek Kur'ân düşüncesine uymaz. Tabii bu demek değildir ki o insanlar mutlaka günah işlemişlerdir; hayır, ama onlarda da günah işleme eğilimi olabilir ve bu eğilim onların büyüklüğüne zarar vermez. Nitekim Hz. Yusuf da kendisini arzu eden kadına eğilim duymuştu ama Allah onu hataya düşmekten korumuştu:  

“Andolsun, kadın onu arzu etmişti, eğer Rabbinin doğruyu gösteren delîlini görmeseydi o da onu arzu etmişti. Böylece biz kötülüğü ve fuhşu ondan çevirmek istedik; çünkü o, ihlâsa erdirilmiş (temiz) kullarımızdandır.” (Yusuf Suresi: 24)

Âyeti, Yusuf’un da kadına ilgi duyduğunu ama Allah’ın koruması sayesinde günaha yanaşmadığını belirtmektedir.

Şîî kardeşlerimizle olan bu temel düşünce ayrılığımıza böyle işaret ettikten sonra amelî mezhep uygulamalarına geliyorum. Şîîler Ca'ferî mezhebine mensupturlar. Ca'ferî mezhebi, Peygamberimizin 4. göbekten torunu olan Ca'fer-i Sadık'a bağlanan mezheptir. Onların ibadet yöntemleri de doğrudur. Namazını öyle kılabilirsin. Ama Türkiye'de yaşıyorsun, mezhep din değildir. Peygamberimizin nasıl namaz kıldığı Hadis kitaplarında yazılıdır. Belki bunları inceleme fırsatın olmaz. Bence "Yeni İslam İlmihali" adlı kitabımı veya “Müslümanın Cep Kitabı” adlı özet risalemi alın, güzelce okuyun ve orada yazıldığı gibi namaz kılın.

Öğle ile ikindiyi ve akşam ile yatsıyı cem etme de yanlış değildir. Peygamberimiz zaman zaman bunları birleştirerek kılmıştır. Siz de öyle yapabilirsiniz. Bu husus İlmihalimde de ayrıntı ile yazılmıştır. Allah gönlünüze göre versin, selamlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş