Mehir hk. *** Kitaplarınızın iphone ve ipad formatı haline getirilmesi

Mehir hk.

Sayın Süleyman Ateş Hocam, Mehir hakkında benim size sormak istediğim bir soru var.

Mehre üst sınır getirilmemiş bildiğim kadarıyla. Ancak ben bir bayan arkadaşımla konuştuğumda bana dediği, kadın mehir olarak herşeyi isteyebilir, ben kocamdan ev ve araba istiyorum dedi. Şimdi kocasının durumu ev ve araba almaya yetmiyorsa ne yapacak, mehrini ertelemesi mi gerekiyor daha sonra vermek için, yoksa kabul etmemesi mi gerekiyor? Yani benim durumum yok, ben sana ev araba alamam, ancak belli bir miktar altın veya eşya alabilirim dese bu kabul görür mü? Kadın, hayır, zaten bana altın( şu kadar bilezik) alacaksın onun yanında da ev ve araba da istiyorum derse ne yapmak gerekiyor?

Bu durumu şu açıdan yazdım. Bir bayan arkadaşım ben evlenirken kocamdan mehir olarak ev ve araba istiyorum dedi, ben de şaşırdım haliyle, sen kendine zengin koca bul dedim, şaka yollu tabi.

Ben bu kadınla evlenmiş olsam benden bunları istese, ben de durumumu anlatıp bunları veremeyeceğimi söylesem o zaman ailesi de kızı vermez, orta yol bulunamaz mı? Hem çok mal mülk istemek de dinimizce doğru bir şey mi ki?

Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla... Kaan A.

Cevap: Mehir nikâh kıyılırken belirlenir. Kadının kendisi veya erkek velileri belli bir miktar para, tarla vb. şey isteyebilirler. Erkek tarafı buna razı olursa nikâh kıyılır. Razı olmazsa elbette nikâh olmaz. Ama nikâh esnasında böyle bir miktar belirlenmemişse, o zaman kadının mehri, dengi olan kadınların mehridir. Aynı toplumsal düzeydeki bir kızın veya kadının mehri ne kadarsa o kadına da o miktar mehir verilir. Kadın isterse hiç mehir almaz veya mehrini bağışlar. Bu husus tarafların anlaşmasına bağlıdır. İşin özü budur.

Aslında erkeğin, düğün esnasında veya öncesinde kadına aldığı takılar, zinet eşyası da mehir sayılır. Bunları mehr niyetiyle almışsa ve öteki taraf da bunu biliyorsa o masraflar da mehir sayılır.

 

Kitaplarınızın iphone ve ipad formatı haline getirilmesi

Sevgili Süleyman Hocam,

Kitaplarınızı ve yazılarınızı severek ve heyecanla okuyoruz. Sayenizde İslam ile aydınlanıyoruz. Allah'ın kullarına ne kadar merhamet edici olduğunu, kullarını çok sevdiğini, çok bağışlayıcı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Ayrıca dinimizin aslında ne kadar kolay olduğunu özellikle kitap ve yazılarınızdan dolayı anlıyoruz ve mutlu oluyoruz. Allah sizden razı olsun.

Bir sorum olacak. Acaba kitap ve yazılarınızı iphone ve ipad formatı haline getirme imkânınız olur mu? Malûmunuz teknoloji gelişiyor. Fiziksel kitapları seyahatte vs taşımak zahmetli oluyor. Eğer e-kitap gibi olursa, kitaplarınızın e-kitap formatlarını satın alıp, iphone veya ipad cihazımıza yükler, yolda, tatilde, işte öğlen arasında vs okuma, bakma fırsatımız olur. Ancak bazı e-booklar cihazlar arasında kopyalanmakta dolayısı ile ücretsiz sahip olunabilmekte ve bu da yazar ve yayınevini kazançtan men etmektedir. Gerçi görüşüme göre bu bir nevi hırsızlık ve hakkı gasptır. Ancak iphone ve ipad formatlarının başkalarının cihazlarına kopyalanmasını henüz bilmiyorum yani duymadım. Sevgiler ve Saygılar. Mustafa Gülmüş

Cevap: Kitaplarımın bir kısmını mp3 formatıyla kaydettim ama hepsini kaydetme imkânım olmadı. Bizim sitenin sunumuyla ilgili olarak çalışan arkadaşlarımız bazı sorunlardan ötürü online bölümünü faaliyete geçiremediler. O bölüm faaliyete geçince inşaallah önerdiğiniz gibi bazı kitaplarımın iphone hali siteye konulacaktır. Selam ve sevgilerimle efendim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş