Namazda hangi âyetleri okumalı? *** Mezar yeri hk.

Namazda hangi âyetleri okumalı?

Hocam benim sorum namaz ile ilgili olacak. İsra suresini incelediğimizde namazda veya namazdan sonra İsra suresinin 80, 81 ve 111 nci ayetlerini, secdede de İsra Suresinin 108 nci ayetini okumamız gerektiği çıkarılabilir mi? Saygılarımla.

Cevap: Namazda Kur'ân'ın herhangi bir yerinden okunabilir. Müzzemmil Suresinin 20'nci âyetinde "Kur'ân'dan kolay olanı okuyunuz" buyurulmaktadır. Siz isterseniz yazdığınız âyeti okuyun ama hep o âyeti okumak namazı otomatik hale getirir, insan ne dediğini düşünmez olur. Peygamberimizin sabah namazlarında Bakara Suresini ve başka sureleri okuduğu hakkında nakiller çoktur. Bir delile dayanmadan şu okunmalı, bu okunmalı diye ictihadlar yapmanın yararı yoktur. Ayrıca Hz. Peygamber’in, rükû ve secde halinde Kur’ân okumanın uygun olmadığını belirttiği rivayet edilir. Çünkü rükû’ ve secde Allah’ın huzurunda tezellül (eziklik) belirtme durumudur. Bir zorunluluk olmadıkça Allah’ın kelâmını böyle eziklik durumunda okumak uygun değildir.

 

Mezar yeri hk.

Sayın Hocam, çok yakın bir tarihte annemi kaybettim. Dileğim, öldükten sonra anne ve babamın yanına gömülmek idi. Fakat Annemin kabrinin yanında hiç boşluk yok. Öldükten sonra annemin üzerine gömülmem doğru mudur? Olabiliyorsa ne kadar süre geçmelidir? Aynı mezara kaç kişi gömülebilir? Örneğin, babam ve annem ve de ben aynı yere gömülebilir miyiz? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Zeynep SEVİNÇ

Cevap: Zorunluluk halinde bir kabre birkaç kişi gömülebilir. Her biri toprakla diğerinden ayrılır. Peygamberimiz (s.a.v.) bazı gazâlarda böyle yapılmasını emretmişlerdir.

Suudi Arabistan'da Medine'de Baki Kabristanı vardır. Burası hiç büyümez. Oysa orada vefat eden hacılar, Müslümanlar oraya gömülürler. Peki, ama nasıl oluyor da 1400 yıldan beri bu kabristan ölmüşleri konuk ederken büyümüyor? Gayet basit, gömülen şahsın üzerinden 3 yıl geçince kemiklerini bir kenara toplarlar veya alıp başka yerlere götürürler. Aynı kabre başkasını da gömerler.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş