Namazda tesbihlerin yerini değiştirmek namaza zarar verir mi? *** Namazda duruş ve yön

Namazda tesbihlerin yerini değiştirmek namaza zarar verir mi?

Sn. Süleyman Ateş;

Saygıdeğer Hocam. Öncelikle selam ve saygılarımı arz ederim. Kıymetli vakitlerinizi de aldığım için, özür dilerim. Namaz kılarken, tereddüt ettiğim bir konu için, sizi rahatsız ettim. Aydınlatırsanız çok mutlu olurum.

Malumları olduğu üzere, rükû’da üç kez "Subhane Rabbiye'l Azim" secde'de de üç defa "Subhane Rabbiye'l A’la" diyoruz.

Çeşitli dokümanlardan yaptığım araştırmaya göre, her ikisi de "Ey Yüce Rabbim! Seni bütün noksanlardan tenzih ederim" anlamına geliyor. (Şayet dokümanlar beni yanıltmıyorsa)

Ben, belimden ve kalçamdan rahatsız olduğum için, oturarak namaz kılıyorum (Allah Kabul etsin). Tüm dikkatime rağmen, nadiren de olsa, rükû’da "Subhane Rabbiye'l-Azim" yerine, "Subhane Rabbiyel'l-A’la" diyorum. Eğer o anda farkına varırsam, düzeltip üç kez "Subhane Rabbiye'l -Azîm" diyorum ama bazen daha sonra hata yaptığımı anlıyorum.

Sorum şu: Her ikisi de aynı anlama geldiğine göre, bu hatanın, namaza menfi bir etkisi var mıdır? Saygılarımı ve şükranlarımı sunarım. İsmet Kurtulan

Cevap: Namazda eğilmek (rükû) ve alnı yere koymak (secde) namazın temel öğesidir. Rükû'da üç defa "Subhane Rabbiye'l-Azîm", secdede de üç defa "Subhane Rabbiye'l-A’lâ" demek sünnettir. Ama bu tesbihler okunmasa da namaz olur. Sadece subhanellah demek bile yeterlidir. Bu tesbihlerin yerini değiştirmeden ötürü de namaza bir eksiklik gelmez. Sizin namazınız tamamdır. Allah kabul etsin.

 

Namazda duruş ve yön

Hayırlı günler hocam, okurunuzun sorusunu görünce kendi başıma geleni hatırladım, başkalarının da başına gelirse diye cevaplamanızı rica edeceğim. Belki bir gün bana da tekrar lazım olur, bellimi olur?

Hocam, ben felçliyken yatakta oturarak namaz kılabilir miyim diye müftülüğe sordum dinimiz kolaylık dini yatarken gözünle bile kılabilirsin dediler ama öyle bir zorlaştı ki benim için. Çünkü, ama dediler, yüzün kıbleye dönük olacak, bacaklarını kıbleye uzatmayacaksın, bu şekilde duaları aklından geçirerek bile okuyabilirsin. Yüzüm kıbleye dönünce mecburen bacaklarımı da o tarafa uzatıyorum. Bacaklarımı ters yöne çeviriyorum, kıble arkamda kalıyor. Divan odanın içinde dolaştırıldı, durdu. Birinden biri doğruya denk gelsin diye. Ta ki babaannemden duyduğum hikâyeyi hatırlayıncaya kadar: Çobanın biri ak koyun, kara koyun diye namaz kılıyormuş. Adamın biri doğrusunu gösterdikten sonra gemiye binmiş, giderken bir bakmış çoban denizin üstünde koşuyor, nasıl okuyacaktım diye. Adam bunu görünce bildiğin gibi, bildiğin gibi, diye seslenmiş

Bu misali hatırlayınca tüm düşüncelerden sıyrılıp sadece ben ve dua varmışçasına diğer her şeyi unutarak okuyup pozisyon ayarlamaktan da vazgeçtim

Hocam bu konuya bir açıklık getirseniz yüzümüzü kıbleye dönmek şartsa (yatakta oturarak kılarsak) bacakları kıbleye doğru uzatmak caiz olması gerekmez mi? Saygılarımla. Behiye Özen

Cevap: Yüzün kıbleye dönmesi normal şartlar içindir. Uçakta, trende veya hayvan üzerinde namaz kılan kimsenin kıbleye dönmesi şart değildir. Vasıta nereye doğru gidiyorsa orada namaz kılanın kıblesi o yöndür. O zaman Allah'ın: "Nereye dönseniz Allah'ın vechi yani zatı oradadır" âyetinin hükmü uygulanır. Hasta olan kimse kıbleye dönemiyorsa dönebildiği yön kıblesidir. Gönlünü Allah'a döndürmesi yeterlidir. Kıbleye dönerken ayakları toplayan kimse ayaklarını uzatır. Ayakların kıbleye doğru uzatılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü bunda saygısızlık yok, zorunluluk vardır. Zorunlu durumlarda sakıncalar ortadan kalkar. Nasıl olmuş da müftülükten size bunları söylememişler. Çünkü bunlar çok basit ilmihal kurallarıdır. Dini zorlaştırmak sevap değil, günahtır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş