DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR HAKKINDA (3) PDF 
Cuma, 07 Ağustos 2020 00:00

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR HAKKINDA (3)

(...dünden devam)

Bunları okuduktan sonra önce başımı sağa çevirir "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh", sonra sola çevirir "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh" diye selâm verir, "Allâhumme ente's-selâmu ve minke's-selâmu tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm" derim. Böylece iki rek’atlık sünnet namazı bitirmiş, namazdan çıkmış olurum.

Hz. Peygamber Vitir namazında ise şunu okurdu:

"اَللّٰهُمَّ إنِّى أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَأَعُوذُ بِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ لاَ أُحْصِى ثَنَاءً عَلَيْكَ، أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلٰى نَفْسِكَ. Allâ­humme innî eûzu bi-rıdâke min seḫatıke ve e’ûzu bi­-mu’âfâtike min ukûbetike ve eûzu bike minke lâ uhsî šenâen aleyke. Ente kemâ ešneyte alâ nefsik (Allahım, gazabından rızâna, cezândan affına, senden sana sığınırım. Ben sana lâyık övgü bulamam. Sen kendini övdüğün gibisin)." (Tirmizî, Da‘avât, 113)

Peygam­berimiz, rükû’da şöyle derdi:

"اَللّٰهُمَّ لَكَ رَكَعْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَلَكَ أَسْلَمْتُ خَشَعَ لَكَ سَمْعِى وَبَصَرِى وَمُخِّى وَعِظَامِى وَعَصَبِى. Allâhumme leke raka’tu ve bike âmentu ve leke eslemtu ḫaşe'a leke sem'î ve basarî ve muḫḫî ve izâmî ve asabî (Allahım! Huzûrunda eğildim. Sana inandım, sana teslim oldum. Kulağım, gözüm, beynim kemiklerim ve sinirlerim (her­ şeyim) sana saygı duymaktadır)."

Başını rükû’dan kaldırınca:

"اَللّٰهُمَّ رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ مِلْءَ السَّمٰوَاتِ وَاْلأَرَضِينَ وَمِلْءَ مَا بَيْنَهُمَا وَمِلْءَ مَا شِئْتَ مِنْ شَيْءٍ. Allâhumme rabbenâ leke’l-hamdu mil’e’s-se­mâ­vâti ve’l-aradîn ve mil’e mâ beynehumâ ve mil’e mâ şi’te min şey’ (Allahım! Ey Rabbimiz! Göklerle yer dolusu ve bunların arası kadar ve dilediğin şeyler dolusu övgü sana mahsustur)."

Secdeye vardığı zaman şöyle duâ ederdi:

"اَللّٰهُمَّ لَكَ سَجَدْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَلَكَ أَسْلَمْتُ، سَجَدَ وَجْهِى لِلَّذِى خَلَقَهُ فَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ تَبَارَكَ الله أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ. Allâhumme leke secedtu ve bike âmentu ve leke eslemtu. Secede vechî lillezî ḫalekahû fesav­verahû ve şakka sem‘ahû ve basarahû tebâ­rakallâhu ahsenu’l-hâ­likîn (Allahım! Sana secde ettim, sana inandım, sana teslim oldum, yüzüm, kendisini yaratıp şekil verene, kendisinde kulak ve göz açana secde etti. Yaratanların en güzeli Allah, kutludur)."

***

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş